Mám menší zádrhel, když nastavim jakejkoliv port na 10Mbit vypnu "auto negotiation" a nastavim na tvrdo FD tak se mi za chvilku vypnou všechny sítovky, ledky zhasnou na všech ethernetech a zařízení se chová jako kdyby nebylo, ale po seriaku funguje systém dál.
Je to kvuli ronje.
zkoušel sem jak 2.9.40 tak 2.9.44 a furt to samí.
pak jsem tam dal v3 beta 10 a zatim to funguje.
pomuže mi někdo jim napsat tu chybu s tim ethernetem?
Už jsem pokročil dál, když testuju rychlost mezi počítačema a mezi nima jsou tyhle dva RB150 a je to mezi RBčkama přepnutý na 10Mbit FD tak je to v pohodě. Test proti bližšímu RB ze kterého testuju je to taky OK. Ale dám test na toho dál a ten se do 5 sekund zhoutí. Po seriaku jede dál ale všechny sítovky blikaji jako by je někdo vypínal a zapínal. Vždy to udělá RB co je dál, takže když je prohodim tak lehne ten druhej. Všechno je v bridge.
tak už nejspíš vim čim to je.
Normální switch, když tečou data z 100Mbit portu na 10Mbit port tak používaji flow control.
Chip na RB150 je sice i switch ale používá se jako ethernety ale flow control je vypnutý. Někde sem vyčet, že to je schválně vypnutý aby to nezahazovalo pakety dřív než se dostanou k procesoru.
Testoval jsem to proti Debianu s proftp.
Všimnul sem si, že proftp posílá data opravdu pořádně, prostě zatíží i 100Mbit na plno, co to jde, ani samba to takhle nevytíží a pod timhle tlakem to první na cestě RB150 nezvládne.
Jediný řešení co mi funguje je nastavit kratší frontu na 10Mbit ethernet. Standartně tam je pfifo s 50 paketama, to je moc velky. Dal sem tam pfifo s 2 a funguje. Bohužel vinou tohoto to zahazuje pár paketu a přenos kolísá.
Taky pomohlo zapnout Trafic flow v mikrotiku ale nějak sem nepochopil na co to je.
mnohem stabilnější se mi v tomhle případě zdá v3beta10.
škoda že neni nějakej jinej soft pro tohle RBčko, dal by se z toho udělat pěknej managementovatelnej switch.
tak jsem zkoušel novou v3 RC1 verzi mikrotiku v RB150, doporučuju jí všem, testoval jsem zatim jenom funkci v bridge a z původních 40-50Mbit dala 100Mbit.
Sem jí tam měl a je tam přidaná podpora pro ovládání integrovanýho switche. Když spojíte tou novou věcičkou dva ethernety tak bridgujou bez použití procesoru, docela dost hustý. Testně te si...