podle me nema cenu zadnou bleskojitku resit, pokud ta antena dostane zasah bleskem nebo uhodi velmi blizko ni tak ta karta stejne odejde at tam ta bleskojitka bude nebo ne..
(to napeti se tam dostane po zemi nebo klidne po opleteni koaxu)
dat 4500 za bleskojistku je kravina....
> podle me nema cenu zadnou bleskojitku resit
> pokud ta antena dostane zasah bleskem
- tohle muze rici jen clovek, do ktereho neuhodilo...
- bleskojistka snad resi i ruzne vyboje, nejde jen o primy zasah
> Jen porad netusim, kam to mam vsechno zemnit.
Jako fyzik si _tipuju_ (nutno overit u profiku), ze ma byt
- antena pripevnena rovnou na hromosvodu, na pate one svisle tyce, driv nez se
napojuje lano vedouci vice - mene svisle dolu k zemi
- svod hromosvodu musi vest jen jednou bez rozboceni a stale z kopce,
nenejvyse vodorovne, mimo hrotu (jedna nebo vice zminovanych svislych tyci)
nesmi nikam cumet zadna presahy nebo zakonceni dratu (koncentruji naboj
- povrchovy naboj je umerny zakriveni)
- rovnou k tomu hromosvodu nebo jeho svodu bych pripojil i tu bleskojistku
nevim co resite.. videli jste nekdy co udela zasah blesku ???? z te anteny vam nezbyde nic.. videli jste nekdy bleskojistky na STA ??? taky tam zadne nejsou a odpovida to CSN a ma to kulate razitko !!!
pouze antena musi byt vodive spojena se zemi a to i dipol. Primej naraz blesku neprezije nic. Provozuju dost zarizeni ktere bezi trvale ( na ruzna pasma) nikdy mi nic zadnym vzdalenym vybojem neodeslo, bourku (v tesne blizkosti )prezili i predzesilovace s GaAs fetama nebo HEMPt (nikdy sem nic nevypinal a vysilalo se dokud to slo).
Podle meho by mela byt bleskojistka /ani nevim proc se tak jmenuje, kdyz je to spise prepetova ochrana/ mezi pigtajlem a kabelem od anteny, tudiz co nejblize k wifi zarizeni.Duvod je aspon podle toho co me bylo vysvetleno, ze antena sbira z venkovniho prostredi statickou elektrinu, ktera je treba cas od casu vybit. A zapojit se ma treba na skrin PC, ktera by mela byt zemena, ale vetsinou je uzemneni delano jen z nuloveho vodice, tudiz nulak je i na kolicku. Kdo ma ze stare zastavby 3 faze, nulak a jeste zemeni, ja tedy urcite ne. Jestli jo, tak by mela byt zapojena na tento zemnici kabel.
jestli kecam, tak me opravte, dam si poradit.
Po tom co jsem si tady precetl zacinam mit jiste obavy o svuj pocitac a jak se zda, neexistuje zadne 100% reseni. Mame dum dost na kopecku a pravdepodobnost zasahu bleskem se mi zda neprijemne velka, at uz jde primo o nas dum nebo nektery ze sousednich. Vzhledem k tomu, ze planuji umistit tesne pod strechu(cca 5m od anteny) router(levna sunka P133 atd...), napada mne jedno reseni, coz by bylo opticke nebo bezdratove spojeni routeru se zbytkem site. Je to realne a pokud ano, kolik muze takove reseni stat? Existuje moznost opticky propojit pouze router s HUBem nebo switchem pricemz pripojeni terminalu k HUBu/switchi by bylo klasicke TP? Cau Krovak.
Jo do routeru dej optickou sitovou kartu (nic levnyho) a k hubu/switchi media konvertor (opet nic levneho). Je dost mozny ze propojeni wifi by vyslo levnejc, ale to jen tak hadam.
Tak mne napada - kdyz je optoclen soucasti kazde sitovky, treba
by slo vzit dve stejne sitovky a proste je opticky propojit ?? Nic
o tom nevim, takze je treba nesmysl...
No mel jsem spis na mysli nejake levne reseni, ktere by si clovek mohl ubastlit sam. Neco jako ochuzena Ronja na obou stranach, nevim, pripada mi, ze to nemuze byt neresitelne, v koaxialnim kabelu tecou data taky jen jednim dratem tak to jen na obou koncich prevadet nejak levne na svetlo:( Bohate by stacilo 10Mbps. Cau Krovak.