Jeste k tomu pouziti jiskriste jako ochrany signaloveho vodice proti zemi:
Jak rika RYS: Nekdy nelze 1/4vlnnou bleskojistku pouzit, treba kvuli rozladeni.
Ja jen dodavam ze take nelze pouzit u sirokopasmovych anten.
Pak je na miste vybusna bleskojistka, evet. toto jiskriste. Pri primem uderu bude dobre - barak neshori, ale myslim ze elektroniku (PC) neochrani. 1/4vlnna spolu s dobrym hromosvodem by mela ochranit i to PC pred primym zasahem. Zase nejde pouzit vzdy. Je to neco za neco.
Kdyz to tu tak ctu, napada me otazka, jak daleko by melo byt PC minimalne od hromosvodu. Mam PC na pude a hromosvod od nej jde po strese na vzdalenost asi 2m. Staci to nebo je to malo?
1/4vlnnou bleskojistku mam pripojenou na zemnici kolik PC.
Jo, tohle chapu, ze kdyz je na 220ti, ze je jedno, kde je - byl jsem doma, kdyz nam tak pred deseti lety prastil do hromosodu blesk.
Jedine, co nechapu, jaktoze nam neodesla zadna elektronika...
Kazdopadne mi jde presne o to, jestli tam nebude nejake EM pole nebo neco takoveho.
Jeste mam dotaz. Mame hromosvod ukotveny do baraku (pres pudu), pricemz zemnici svod jde po strese. Hrozi neco od toho ukotveni hromosvodu? Muzu na to bezpecne pripevnit antenu?
Pisete tu, ze je spatne pripojit antenu k hromosvodu. Nezminujete ovsem jednu podstatnou vec - co je pripojeni anteny k hromosvodu. Kdyz mam antenu s plastovou krabici, tak jediny kov v ni je (napr. u biquadu) smycka samotneho dipolu. Tzn. ze pripojovat k hromosvodu = uzemnovat ma cenu jen sita (ISM), paraboly a dalsi anteny s kovovym odrazistem, ktere nesmi byt propojeno s dipolovou casti. Pak je evidentni ze uzemneni antenni casti je neco jineho nez uzemneni nosne casi anteny.
Dalsi vec, ktera me zajima - porad tu mluvite o blesku atd. Dalsim problemem je ovsem staticka elektrina - plati pro ni to same co pro blesk?
Primo ziram co tady je metod na ochranu pred bleskem - je to slusna veda - jak ale nekdo rozumne poznamenal blesk je znacne nevyzpytatelny, tedy ochrana je ve vetsine pripadu spise 50%. Z toho ta nejlevnejsi je umistit anteu do oblasti ochraneho pasma hromosvodu.
Take by me zajimalo jaka je pravdepodobnost "zapaleni", ktere je snad jedine co muze znamenat skutecne ohrozeni v pripade, ze mam k wifi pripojeny router za 1000Kc (s wifi tedy zhruba za 3500kc). Ma smysl pro ochranu takovehoto "draheho" vybaveni kupovat za 1000Kc bleskojistku, za dalsich Xset jiskriste a prepetovou ochranu do site 220V?