Nechapu na co je treba vymyslet sdruzeni poplatky atp.
Potom to dojde do stadia, kdy vetsi cast penez spolknou naklady na provoz samotneho sdruzeni, bude to nepruhledne atd.
Nevim/Nechapu kde je problem .. Mam AP, vybudoval jsem si ho na vlastni naklady. Od lidi, ktere pripojim na sve AP vyberu poplatek (treba formou pomerne casti nakladu), tohle samozrejme delat taky nemusim, kdyz se rozhodnu, ze to dam do placu ze sve kapsy ..
Takze u jednotlivych AP je vsechno v poradku a vse funguje ..
Druhy problem je tranzit, mam smerovy spoj, ktery je dlouhodobe pretizeny. Protoze nejsem liny a mam statistiky provozu na lince, tak vidim, ktery provoz (ze kterych casti site) me ho hlavne vytezuje. Obeslu lidi z danych AP a domluvime se na schuzce, kde jim vysvetlim nutnost poridit posilovaci spoj na teto trase. Domluvime se, vyberou se penize (od tech, kteri budou souhlasit) a postavi se posilovaci spoj. Do QoS nastavim na ten spoj vyssi prioritu pro ty, kteri na nej dali penize a vsechno funguje dal a vsichni jsou happy.
Vsechno je pruhledne a vsichni presne vidi na co byly pouzity jejich penize a take za ne dostanou hmatatelne vysledky.
Nevidim duvod pro nejaky mesicni pausal, asi bych se zblaznil z toho shromazdovani stokorun a kontrolovani jestli nekdo zaplatil nebo nezaplatil ..
Ok, Ok, ponechme ted stranou komerci a nekomerci, jak uz jsem rekl, to je vec kazdeho provozovatele/spravce AP/site pripojeneho do CZfree. A je jen na kazdem ke komu se kdo chce pripojit.
Jen pripominam, hlavni spor v Radotine byl o umisteni AP do jiz existujici infrastruktury na malem uzemi, kde je ted jiz nouze o kanaly, bez poradne komunikace. Ale to uz tu nechci rozebirat, to jsme rozebirali 4 hodiny v nedeli.
Nakonec i ted v Radotine je moznost volby, jestli se pripojite k siti pripojene do czfree fungujici na "rovnosti clenu", ci k siti pripojene do czfree "kdo da vic, vic taky dostane".
Mozna jsem Czfree spatne pochopil, ale ja stale preferuju prvni variantu, protoze v dobe kdy u nas nebylo nic, se perfektne osvedcila a bez problemu funguje do ted.