vaw
Newbie
|
ke strojům |
Příspěvek č. 66 |
Díky za upozornění, ve večerním duševím útlumu mi utekla desetinná čárka při počítání. Je pravda, že výpadek přísunu duševní stravy na 8.5hod/rok může leckomu z nás zkazit náladu nejen na večer...., vzhedem k datům o středních dobách deště bych se držel intervalu 5min, protože to je rozumný odhad na dobu trvání opravdu pořádného deště na cca té kilometrové trase...
Je třeba odlišit opravdu tabulkové a grafové války a spíš to napasovat na reálná data, dojít do roviny že když by pršelo tak intenizvně jako loni (předloni a tak), tak mi ten spoj vypadl na tak a tak dlouho. Jinak je to opravdu akademické.
Jinak co se týká těch záznamů, tak právě kanalizačníci a hydrologové shromažďují data pro déšť v kratším horizontu za sekundu, protože pro zahlcení kanalizací, drenáží a tak je to opravdu důležité (proto ta jednotka l/s/ha místo těch mm/h). Tvrdit to, že to nikdo nezkoumal, o tom bych si s úspěchem dovolil pochybovat .
Třeba takové ty kývavé dešťoměry (nevím teď jak se tomu přesně nadává), co jsme měli i na fakultě, tak ty naopak byly dělány na řádově měrný interval desítky sekund čím víc pršelo, tím byly přesnější .....
Co spíš je otázka, jestli z těch statistických dat, které naši dědové a tak sbírali, jestli to bude na poslední roky s divným počasím a přívaláky platit, neboli-nebude li třeba trošku přitvrdit, pokud chceme opravdu tu deklarovanou 999 kvalitu služby .
Na okraj - díky podivné zálibě mého syna v kanálech, popelaření a jiných klučicích zábavičkách, tak jsem se byl podívat před časem v Bubenči v ekotechnicém muzeu, a ten kdo viděl ty impozantní parní stroje s čerpadly, schopnými při dešti čerpat až 400l/s, tak si uvědomí, jaký to musel být mazec... Ukazovali tam i film, jak to vypadá v kanále, když začne pršet, jak si stavili pozorovatele na vrch a jak chlapi bleskově lezli ven, jak to šlo v rourách proklatě rychle..
Jinak i dneska je normální, že když prší moc a kanalizace a čistička to nepobere, tak to letí obchvatem rovnou do řeky...
Jinak ten kyslíkový útlumový handicap 60GHz proti 80GHz je snad bez diskuse, ne?
Zatím,
Vojta.
|