Zdravím všechy,
tak po včerejším školení Mikrotik Advanced Wirelles by měli všichni uznat, že nějáké prapodivné krabičky s SW Mikrotik tho umí 1000x více než si kdokoli myslí a záleží čistě jen na adminovi jak to nastaví.
Kdyby měl kdokoli problém s Internetem nebo spojení do CZF - zeptejte se, prosím, Virníka, co je mu nelíbí na profi krabičkách od MikroTiku nebo 10G krabičkách Summit D.
Dnes jsme na vyřazené technologii pustili po Vinoři, Kbelích, Satalicích Free hotspoty - so Enjoy !!
S přáním pěkného dne
IOJ
jen takovy detail, kdo Ti dal rozsahy? Jake byly pouzity? Nechapu, proc tu siris svou demagogii. Ty nejsi CZF. Na DNS kasles, o dynamickem routovani nemluve, a Tva sit je ciste komercniho razu. Kdyz Ti pak zastupci vlastniku bytovych jednotek zamitnou instalaci sveho HW, muzes se posrat.
Node BratrK.sv byl reinstalován, běží na mini PC boardu v tomto zapojení:
eth0 - ethernet na BratrK
ath0 - Wi-Fi 5G na node AP Omega
OSPFd, BGPd, Quagga, vše OK.
Zde jsem však narazil na problémy s asociací node AP Omega. Posléze po šaškování s ovladači, s anténou na node BratrK.sv atp jsem problém odhalil v ovladači a hlavně HAL kernelu 2.6.9 na straně AP Omega. AP Omega funguje bezmála 4 roky, a běží na dnes již obstarožním RHEL4 (upgrade na CentOS 4.8).
AP Omega tak bude nejspíše ještě tento týden reinstalováno na Ubuntu 9.04 Server, stejné distro, které běží také na AP BratrK.sv
Jedinný router, který tedy dosud běží a nadále poběží na bázi RH-like systému je tedy AP Unimatrix, běžící na CentOS 5.3.
Chtěl bych poděkovat Samaellovi za HW (mini PC router BratrK.sv 2x Atheros 5G karta, 2x parabola), Simovi (Atheros 5G karta, parabola, plus info pro BGP a OSPF - i když telefonát v půl jedné ráno...ccc :-)), a BratrK, který mi udělal taxikáře, a nakonec trpělivě vydržel u laborování s routerem BratrK.sv.
Plus Aquariusovi za obnovení backdoor přístupu do CZF z druhé strany, abych si mohl s AP BratrK.sv hrát, když spadne wifi spoj.
AP Vinoř bylo zrušeno, alespoň v podobě páteřního routeru, beží na MikrotikOS, spravuje jej opět Samaell, a rovněž jede na 5G.
Současné zapojení:
AP Samaell - 5G - AP Vinoř
AP Vinoř - 5G - AP Unimatrix
AP Unimatrix - 2.4G - AP Omega
AP Omega - 5G - AP BratrK.sv
jedinným slabým článkem tak zůstává spoj mezi AP Unimatrix a AP Omega, ale to až budou peníze. Navíc uvažuji o tom, že se zbavím starého 2.4G šrotu, mám již místo pro oživení AP Assembler. Vzhledem k tomu, že by na něm mělo vyset pouze max 5 lidí, bude 2.4G spoj postačovat.
koukněte na bgp na ap omega. Zdá se že od neděle nejede.
Pokud se vše podaří, tak zprovozníme z jablonecké spoj na dehtáry. Bude to znamenat že budete mít další bgp router (asi 10.43.95.97) a další spoj k nám.
mohu se zeptat na duvod pridani takove konfigurace? protoze bgp na omeze nevidi primo na zapy, je mezi tim nekolik routeru v ceste, ktere se vzajemne vidi jen pres ospfd.
Simandl: ok, ale můžeš příště pls uvádět url resolvnutelné a dostupné zvenku? Ve Vinoři již nebydlím, a do CZF se dostávám z domova jen špatně, díky peerování djdodo. Sice vidím prosek, jižák, atp, ale například o Vinoři djdodo a jeho routing nic neví.
Nalito nové OpenWRT Backfire.
Od té doby pohoda.
Díky simandlovi za ar5k, a IOJovi za to, že panu Kulíškovy vyměnit koax (pan Kulíšek se vsázel, že izolace samovulkanizačkou není třeba...projevilo se jako prostý fakt, že třeba byla, načež původní kabel šel do popelnice).
na Letňany -60db
na Sídliště - 48db (vzhledem k rušení a tomu, že signál prochází dvěma střechama, rychlost spoje uměle omezena na 36Mb/s).
Jede na Ubuntu 10.04, madwifi trunk (dnešní, tj z data 14.02.2011),
4xCM9
Problém je, že není kde jej umístit. Potřebuji jej někde v lokalitě od Hřiště po radnici. Pokud má někdo zájem mít u sebe na půdě router, a doma pak rovnou ethernet přípojku s poolem 15ti adres, dejte vědět.
AP by mělo fungovat jako spojka mezi AP Omega, AP Samaell, a možná i AP Dasicka.