Myslím, že sí? na jižním městě, je příliž mladá na to, aby se nad ní dělali takovéto soudy. Buďme rádi, že se nám to tam tak rychle a pěkně rozjíždí (1mesic ---> 1AP .....
1. Jako ve fóru zmiňovaných 99 % lidí mi jde především o připojení na Internet. Na druhou stranu bych nepohrdl přímým spojením s kamarádem na opačném konci JM, a? už pro výměnu souborů nebo zapaření si nějaké hry po síti. Bohužel jsem ve fóru nenašel návod, jak nakonfigurovat sí?, či jaké programy použít, aby to fungovalo. Ne každý pracuje jako správce sítě, aby měl potřebné znalosti. Pročítat fóra je časově velmi náročné a většinou jsou tam stejně jenom samé plky. Jestli jsem správně pochopil filozofii czfree, mělo by být přímé propojení možné.
2. Uvítal bych seriózní informaci o tom, kolik klientů může být rozumně připojeno na jeden AP. Souhlasím s tím, že by bylo potřeba vybudovat další AP pro distribuci konektivity, ale předpokládám, že většina lidí nemá, stejně jako v předešlém případě potřebné znalosti pro jeho realizaci. A často ani také vhodnou polohu, finance, příznivě naladěnou manželku/rodiče atd. Navíc linka z tohoto AP xx na AP Jizak (předpokládám že i přes dlouhodobé výpadky je to jediný seriózní AP v širokém okolí) bude zarušena od klientů připojených na AP xx, protože obojí pojede ve stejném pásmu WiFi. Vybudování optického spoje je technicky zajímavé, leč finančně neúnosné řešení - poté co jsem zhlédl ceny lidí nabízejících Ronju.
3. Naprosto nechápu averzi některých diskutujících k amatérsky vyrobeným anténám. Vystudoval jsem ČVUT, fakultu elektrotechnickou, obor radiotechnika (katedra elektromagnetického pole) a šíření elektromagnetických vln jsme věnovali několik semestrů. Z mého pohledu nevidím valný rozdíl mezi anténou "plechovka" (otevřeným vlnovodem) a anténou biquad s přibližně stejným ziskem. Chápu že, že příliš amatésky vyrobená anténa může být nefukční (viz popis výstavby jednoho AP na JM - buď tady ve fóru nebo ve fóru LM a okolí). Ale taková anténa nebude vyzařovat spíše vůbec, než aby vyzařovala (zvláště u zmíněných jednoduchých antén) výrazně jedním nežádoucím směrem. Osobně si myslím, že největší rozdíl mezi amatérskou a "firemní" anténou je v úhlednosti provedení a odolnosti proti povětrnostním podmínkám. Stejné mlžení lze sledovat i při doporučování různých typů kabelů.
Take se mi nelíbí pojem, že plechovka ruší. Je to anténa jako každá jiná. Funkce antény je taková, že aby dosáhla vyššího zisku, tak musí mýt užší vyzařovací svazek (prostě energie vyzážená z jednoho budu do všech stran má 0dB, a deformací vyzařovací charakterystiky se směrouje výkon jistým směrem - zisk). Pechovka má v H i V rovině podobnou charakteristiku a né zrovna ideální, ale 24dB síto má v horizontální rovině daleko větší úhel než v vertikální (když se otočí je to naopak) (na to je duležité myslet při výběru H/V pol.) a celkově jsou v. uhly poměrně uzké.
Za předpokladu, že vy vyzáří stejnej výkon (0-2dBm na konektoru ant.) taková směrová anténa ruší daleko méně než plechovka, nebo jiná 10 dB ant.
Někdy muže být vysokozisková anténa výhodnější z pohledu rušení i při stejném vstupním výkonu (cca 50x věší vyzářený výkon oproti pixle) zaleží na konkretním případě.
Obecně lze říci, že nízkoziskovýma anténama se generuje lokální rušení, kdežto 24dB sítama generuješ rušení někde jinde, daleko.
Viz, rušení u nás na jižáku z VŠE Vackov...
Těšim se na dobu kdy budou všichni používat yaggi antény a všichni budou regulovat výkon
A ještě víc se těšim na HyperLan II kde je je implementován powercontrol a QoS.
Stimpoff
P.S. s regulaci vykonu by se melo zacit hned na zacatku, protože, když někdo v tom mrdníku stáhne výkon, tak díky rušení ostatních upadne do tmy.
P.S. až na jižáku poje nějaké www mužem spáchat nějaké plánovací principy.
FRODO: jo jo, vsiml jsem si ze uz asi tri dni to jede, tak bych zase zapnul placeni (za funkcni sluzbu se ma platit:-). ale ptam se: jelikoz se mi porad meni pridelena ip adresa a identifikace platby je resena prave pres ip, misto pres MAC, ma tedy smysl placeni zase zapnout? uz mi ta ipka zustane, nebo se jeste bude menit? Jednou se mi totiz stalo, ze ip se mi zmenila a ja jsem si vesele tri dni niceho nevsiml (az na to ze se nejak zpomalil net:-)
Dik