Ahoj, je neco noveho? Stale bych se rad pripojil k FCI {zdimerika 1439}, muzu s necim pomoci? S Lunuxikem i Wokny jsem docela spriznen :-). Nebo ma cenu delat u nas AP, ale strechu mam o 6pater vys, coz mi prijde docela dost daleko..
Dnes jsem byl na střeše - viz foto u mého NODE (AP PWC02 předpokládám vidím bez problému, AP DOC si nejsem jistý). Žádost o umístění antén na střechu jsem již dal na výbor a předběžně to vypadá, že by to neměl být problém. Dokonce tento projekt zaujal i nějáké lidi od nás z baráku, tak to vypadá nadějně.
Nejsem moc zběhlý ve WIFI, určitě bych přivítal pomoc do zkušenějších (DOC; PWC02). Až dostanu vyrozumnění z výboru, tak plánuju svolání nějáké schůzky, abychom to prodiskutovali již věcně (co koupit, co zbastlit, atd. otázek je hodně :-) .
Zatím ahoj
MH4
P.S. xLuki má taky zájem. Kde by byl AP vhodnější?
U nas na vesnici máme 8 let nataženo 80m koaxu vzduchem na ocelovym laně 8mm. Za tu dobu jsme pohrbyli, asi 15 sitovek. A to ve dvou vlnach. Každopádně pravděpodobnost přímého zásahu je malá. Duležité je aby ocelové lanko bylo náležitě uzemněné. Proti statické elektřině je dobré také použít stíněný UTP. ALe do antény to může uhodit uplně stejně a škody mužou být daleko větší. Při nejakém menším výboji do UTP odejde jen switch. Výhody kabelu jsou 1000:1 oproti wifi a to už se vyplatí
Nezapominej, ze koax reps. BNC je galvanicky spojeny, kdezto UTP je oddeleno na obou koncich trafama, tazke TCP vydrzi mnohem vice nez BNC. Navic se da koupit / vyrobit UTP prepetova ochrana, je to nekde na foru. Urcite bych ale pouzil STP stinny kabel a stineni bych na obou koncich uzemnil.
Aź to budete uzemňovat na obou stanách tak se nedivte, že to bude kopat a jiskřit. To je normální jev. Nevím do jaké míry to vadí vlastnímu přenosu. Ani nevím, zda je to lepší uzemnit na obou stranách nebo jen na jedné...