Tak jsem Promethea nasadil v ostrém provozu (cca 50 IP), ale při plném vytížení jsem si všiml jedné věci, když někdo tahá torrenty a linku vytěžuje na 100% pro sebe, na mě nezbyde polovina linky pokud něco chci, ale jen nějakých ušmudlaných 40 kbps a hlavně se strašně zvednou pingy. Nevíte, co dělám špatně? Jede to na tom Pentiu II 350, ale procesor nejde přes 15 %. Moc dík za každou radu, takhle ten shaping stejně nemá smysl, když někdo začne tahat, tak je to nepoužitelné.
pokud opravdu někdo nastrkal všechny lidi do sharing-, tak vůbec nepochopil o co jde. varianta sharing- je pro více počítačů v jedné firmě/domácnosti, která přitom platí jen jednu třídu rychlosti.
samozřejmě, kdo chce ESFQ, může striktně vzato Promethea úplně vynechat. Ale ESFQ podle mě dává všechnu moc do rukou lidem, kteří mohou alokovat IPčka, a nepřihlíží k tomu, že někdo je ochoten platit méně a někdo více... což mě přijde naprosto přirozené řešení v rámci volného trhu, dát lidem na výběr kolik chtějí platit...
atp.
Ta třída může být když na to přijde jenom jedna.
Já mám nejlepší zkušenosti s dynamickým generováním těch ip adres. Každý člen má svoji "via-" a jeho ip se navzájem sharují. Minimální rychlost je, jak už jsem psal, vypočítaná (ve tvém případě cca 40kbit) a maximum je někde pod stropem linky (teď teda výrazně, neboť 200M nikdo využít nemůže).
Nárůst pingů může znamenat, že jsi nedal dostatečnou rezervu ... maximum v .conf dej tak o 5 - 10% níž, než je skutečná garantovaná (doufám, že máš garantovanou) rychlost od ISP
Hlavně se spíš podívej, jestli to ESFQ vůbec máš ... v /proc/config.gz bys ho měl najít. Pokud ho máš v konfiguráku (jak vidím), ale nemáš ho v jádře, tak se ty příkazy neprovedou, tedy ti vlastně polovina promethea chybí ...
Opravdu jsem to asi fakt špatně pochopil, zeptám se. To via- je důležité klíčové slovo pro třídu, nebo tam není nutné? já si třídu pojmenoval jen "fair", tak abych si to ujasnil.
Když mám v jádře ESFQ, můžu mít jednu třídu a bude mito fungovat jako fair-per-ip. Mimochodem, v /proc config.gz nemám :-( Jak jinak to můžu zjistit? v /boot mám config jádra, ale tam se "ESFQ" nevyskytuje
Když ESFQ v jádře není, musím pro každého uživatele v conf definovat vlastní třídu a pak by podle výše uvedeného NEKDOJINY měl třídu například NECO2 místo NECO, pochopil jsem to správně?
Já bych si ten fuckin' manual rád pročetl, ale nevím kde ho mám najít, man prometheus.conf toho moc neřekne.
Pingy se snížily co jsem ubral na rychlosti o 5% z garantované.
Takže abych už víc neotravoval:-) Když udělám pro každého uživatele třídu via-uzivatel, via-uzivatel2 atd. a všem dám minimální rychlost aby to linka stíhala pro všechny připojené a maximum někde k maximu linky, bude to fungovat jak potřebuju?
Mě to taky přijde správné. Otázkou je, jak se s tím HTB+SFQ popere, při takto malých rychlostech a když jeden může sežrat skoro vše.
Když si představím, jak mi tam pobíhají paketíky od torrentů na/z tisíců adres a jak se to různě přepočítává a přelévá, tak se mi ježí vlasy na hlavě ...
Změň si leaf-discipline na ESFQ a zkus to pak tím TC jestli tam fakt je.