CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   
 

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Routování > 2 routery na subsiti - rozdeleni trafficu, zalohovani atd.
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
kopecek
Newbie

Registrován: 11.01.2003
Příspěvků: 43

2 routery na subsiti - rozdeleni trafficu, zalohovani atd. Příspěvek č. 1 

Zdravim,
nejsem uplne profi sitar a do problematiky se teprve postupne dostavam. Potrebuju alespon par dobrymi radami nasmerovat, co mam zkusit / nastudovat a jak na to vubec... Proste postrcit spravnym smerem...

Mam subsit 10.88.99.0/24, kde mam v lan asi 20 PC (useri). Cela sit je pripojena k Linux Routeru s 2.4GHz. V cloudu nam bezi OSPF, router routuje a vse chodi.

V ramci upgrade jsem na strechu nasi bytovky vrznul druhej router, kterej bude pripojenej 2-3ma 5GHz linkama, zaroven bude AP a je pripojenej do stejne LAN. Pro jednoduchost zatim zacneme s tim, ze je pripojenej jen jednou 5GHz linkou.

Takze subsit: 10.88.99.0/24
Primary router: 10.88.99.2/24 eth0 / 10.88.63.21 wlan0
Secondary router: 10.88.99.1/24 eth0 / 10.88.63.20 wlan0

Y Y
| |
R1 R2
|_______________________|
|
SW
|
_____________|__________________________
| | | |
PC1 PC2 PC3 PC4 .........


Klienti jsou M$, na primarnim routeru mi bezi DHCP.

Co potrebuju je predevsim>
- jak / kde / co nastavit, aby v pripade vypadku primarniho, prevzal transparentne jeho funkci sekundarni a M$ klienti se o vypadku prakticky nedozvedeli. Uvazuju vypadek linky i celeho routeru.

- posleze jak udelat rozlozeni zateze - proste v pripade, ze linka, kde bude OSPF cost nejnizsi bude zahlcena, tak aby se pouzila i ta s vyssim cost a cast traficu sla pres ni. - To si ale nejsem jist, zda se da vubec nejak udelat :-(


Zatim jsem zkousel si hrat s OSPF, davat ruzne cost na jednotlivych serverech, dat routery do backbone area zalozit dalsi areu, nastavit staticke routy, pro klienty na DHCP nastavit 2 gateways (99.2 a 99.1 a priorizovat je metrikou - ale nevim jak jim dat ruzne metriky pres DHCP)
No proste se nedari a tak nejak v tom plavu. Nemam se ceho chytit a moc nevim jak na to.

Urcite nejsem prvni se stejnym HW resenim, takze please poradte.

Mirek

Old Post 21.02.2006 v 22:05
kopecek je offline   Click Here to See the Profile for kopecek   Find more posts by kopecek   Click here to Send kopecek a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
frito
Newbie

Registrován: 29.08.2007
Příspěvků: 9

Re: 2 routery na subsiti - rozdeleni trafficu, zalohovani atd. Příspěvek č. 2 

Old Post 30.08.2007 v 23:25
frito je offline   Click Here to See the Profile for frito   Find more posts by frito   Click here to Send frito a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Mr.StY
Newbie

Registrován: 23.05.2004
Příspěvků: 23

Příspěvek č. 3 

Old Post 31.08.2007 v 15:32
Mr.StY je offline   Click Here to See the Profile for Mr.StY   Find more posts by Mr.StY   Click here to Send Mr.StY a Private Message   Click Here to Email Mr.StY   Visit Mr.StY's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 23:32.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
 
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

 

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás
Powered by: vBulletin - Copyright ©MM - MMII Jelsoft Enterprises Limited.
Founder: Deu / original scripting by: carlos (All High Seeds) / Node Monitor by: 8an
Additional Portal & Node Monitor Development by: oto, Zajsoft, Danny, Netdave
Hosted by: NFX.cz / FreeTel.cz