Co jsem tak studoval zdarile vyplody jk, tak jsem s nim docela souhlasil. Jednoznacny zaver je decentralizovana na spolupracujicich nodech zalozena sprava. Tim padem i poplatky za propojeni do jinych siti/medii ba mely byt veci gateway-owneru. Centralizovane to nepujde nikdy poradne hlidat-routovat-pocitat-atd. Uz jen kvuli neustale (myslim si, ze to tak bude) fluktuaci clenu a uzlu site. Stejne uvnitr czfree.net budou neverejne adresy, takze kde si kdo zajisti (na kterem nodu/gateway) jak rychly preklad do internetu je jen otazkou osobniho vyberu a financnich moznosti. Jen by me zajimalo, pokud by si nejakou tu gateway udelali i provideri, tak jestli by to bylo levnejsi nez normalne ....
Souhlasim s nazorem, ze placeni by melo byt na spravcich GW s tim, ze urcita konektivita by mela byt vzdy zadarmo (pro novacky a zajemce + pro lidi na ceste ...). Pokud se vsak lokalni sit dohodne na spolecnem placeni rychleho pripojeni na Inet, tak proc ne (naopak si myslim, ze o tom to do velke miry je:-). Veskere penize by vsak mely jit na beh a vyvoj site, nikoliv na zisk napr. spravcu GW.
SW balicek czfreenet by mel nabizet statistiky prenosu dat od jednotlivych lidi, aby se mohly rozpocitavat podily na pripojeni jednotlivymi lidmi napr. v lokalni siti.
Nijak bych se nebranil ani platbe symbolickeho poplatku na sdruzeni. Problem je, ze pokud nechate vse jen na solidarite lidi, tak VSICHNI zaplati jen prvni, maximalne i druhy mesic ...:-( Vyhodou je, kdyby fakt bylo stanoveno "kdo neplati, ma jen zakladni pomalou linku".
Ja sem pro decentralizovane rizeni, ale myslim ze by nebylo na skodu mit aspon nejake vlastni fondy (zrejme z dobrovolnych prispevku) a co se tyce placeni wideband pristupu na Inet skusit sehnat nejakeho "sponzora" - organizaci, ISP popr. spojeni s nejakou dalsi siti....
Toho vydelavani bych se moc nebal - oni by se to nejak URCITE DOZVEDELI a spravce takove GW uskrtili:-) Maly zisk takoveho spravce mi ale vadit nebude - preci jen, musi nejak zaplatit naklady na HW, plat za spravu a take maly bonus za "riziko" (tj. ze to pro ne pripravi, ze mu nekdo nezaplati apod.).
kdyz nekdo bude chtit, tak se propojim. Momentalne nemam penize na mikrovlnu ani cas na stavbu optiky, dlouhodobe planuji 100Mbit defocusovanym laserovym svazkem.