Anteny na plosnaku delat samozrejme jdou, akorat pro navrh takove anteny musis znat parametry toho cuprextitu, na ktery se bude antena vyrabet. Dale nepocitej s tim, ze bys na plosnak takovou antenu kreslil rucne - idealni je co nejvetsi presnost pri vyrobe. Mala odchylka ve tloustce medene cesticky muze zpusobit velkou zmenu impedance vysledneho vytvoru.
A nebo vyrobit obycejnou kolinearku, at uz "burtikovku" - "valeckovku" podle Simandla, a nebo z kusu medenyho dratu - ta se zda super jednoducha, cela prace sestava z par vypoctu a ohybani dratu. Navod zkusim nejak graficky zpracovat, neni to slozite.
Tak jako tak, at uz u dipolu nebo kolinearky, nezapomen na radialy (aspon dva, pod uhlem 45 stupnu od kabelu, presne jako na obrazku od ladarozana). V puvodni valeckove simandlovce radialy nejsou a nejspis je to prave pricina, proc ma tak zvlastni a "silhajici" vyzarovani. (to s temi radialy neni z moji hlavy, ale dle zkusenosti jistych lidi to ma opravdu obrovsky vliv).
Ja bych to rucne samozrejme nedelal, mam plotter. Ale kdyz jsem zkousel delat biquad, presnost neni nejvetsi. na PCB bych to plotrem udelal 1000x presneji. navic treba konkretne mi porad lezi v hlave ten biquad, by se pak dalo udelat krasne pripojeni koaxu, a na distancnich sloupcich by mohla byt zadni odrazova stena.
Zitra uz ten biquad zacnu delat a chtel bych vedet jak by mela byt tlusta cara delajici tu smycku? Ja mam v plotru pero 0.5mm a udelat mene nejde, vic neni problem. Poradte