adaptéry, které nejsou stabilizované, dávají vždy větší napětí, než je uvedeno na štítku a tak lze použít adaptér s nižším napájením a díky vnitřnímu stabilizátoru se celkem nemusí změna zpozorovat. Může se snížit teplota AP, což se hodí. Vyzkoušejte.
Stat se tomu nema co pokud je na kabelu stejna polarita.
Ale taky se muze dosti silne snizit stabilita. Je treba docela rozdil kdyz se WRT54GS napaji z origo zdroje 12V@1A nebo z 12V@800mA zdroje od ovislinku.
No napájet ap vyšším napětím lze. Jak zde již bylo psáno apéčka maj v sobě stabilizátor. Otázkou je co ten stabilizátor. Vyšší napětí u některých stabilizátorů způsobuje větší zahřívání a může se spálit. Ale těch 5V na 7V by to mělo teoreticky v pohodě vydržet. I přesto doporučuju nejdřív odzkoušet jestli stabilizátor vyšší nap. vydrží.
Já to zkouším tak, že AP napájím stabilizovaným lab. zdrojem s omezovačem proudu (tzn nemůže se stát že stabilizátor vyšším napětím spálím). Např nastavím 12V a omezím proud. Pokud mi nevyskočí extrémě proud, tak zkouším jestli se moc nepřehřívá stabilizátor. No a jestli je vše ok tak pak už jen např trafo 12V s minimální amperáží dle změřeného proudu, protože změnou napájecího napětí se změní i procházející proud. A mám to 100% zjištěné že se nic nespálí a pojede to jak má.
Pokud je nejake AP napajene zdrojem 5V, tak s nejvetsi pravdepodobnosti v sobe stabilizator nema, alespon pokud neni vnitrne napajene 3.3V. Existuje rada APcek, ktere maji koncovy stupen napajen 5V a pro procesor je vevnitr stab. na 3.3V. Takze bych s temi 7,5V spis nelaboroval. Zvlaste pokud bych nevedel jak to AP vypada vevnitr.
A nebo taky ne. Takovy stabilizator potrebuje pro spravnou funkci rozdil napeti mezi vstupem a vystupem aspon 2-4V. V tomhle pripade bych tam dal spis nizkoubytkovy LF50 nebo nejaky podobny s ohledem naprochazejici proud a na jeho vstup tantal kondik tak 10u.
Druhak je dobre se podivat do AP jak jsou dimenzovane elektrolitycke kondenzatory na vstupu napajeni. Jestli se vyrobce nesnazil moc setrit. Takovy kondik kdyz praskne tak AP muze fungovat dal ale rozprskly elektrolit casem rozezere soucastky a med okolo.