Jaký je reálný dosah jednotlivých spojení na základě technologie WiFi ? Jaký HW budeme potřebovat na vybudování lokální WiFi sítě (po vesnici) s jedním AP připojeným na Inet a cca 20 klienty ve vzdálenosti 50 až 1000 metrů ? Díky za odpovědi.
AP:
vyresene pripojeni na internet + misto kam je odevsad videt , je tam elektrika, misto na upevneni anten a pokud mozno pristup 24h dene a k tomu bud
a) HW AP a routovat to jinde
nebo
b) starsi(486 lepe pentium) linuxovy komp/notebook + PCI/PCMCI karta s PRISM chipsetem a moznost to rovnou routovat v nem.
Mám HW AP 3COM 2000, server s Windows 2000 server, nebo Linuxem, samozřejmě na UPS :-). Čili to není problém.
KLIENTI:
viditelnost na AP, moznost umistit antenu a pak uz jen wi-fi hw (jedno jaky, akorat bacha na kompatibilitu s OS) s externim konektorem, kabely, antenou, konektory atd..
Muze nekdo poradit, jak se bude chovat Avaya PCMCIA card 11 MB Silver pri spojeni na sitovku ORiNOCO Silver
pripadne kdyz Avaya bude GOLD a ORiNOCO Silver??
ma stim nekdo zkusenost?
DIky za jakoukoliv odpoved )
na router mame comp (stary compaq 166), ktery ma jenom dva pci sloty, potrebujeme ale tri sitovky - takze jedna bude isa. muze to zpusobovat nejake problemy? pry se to vic hreje a bere kapacitu procesoru, co jeste?
btw, nemel bys nejakou starou sitovku pro isa (chodici pod linuxem) s twisted pair konektorem? radi kaufneme... ;o)
diky
mitch
budou se chovat uplne normalne (jedine snad konflikt firmware, ale o to je sance odhaduji 0,01% a jde to vyresit upgradem). jediny rozdil je v sile sifrovani -- gold verze umi 128. Ale pokud jsem cetl nejake testy, tak orinoco/avaya jsou pri sifrovani 128 bitama pekne pomale :( - nastesti se to skoro nepozna.
2 Mitch>
jedine dalsi problem co me napada je, ze 100Mbps pres isa neprotlacis - ta kapacita procesoru jeste zavisi na pouzite karte (paralela se softmodemama, ale v dobe ISA se snad delalo vsechno poradne). Krome nejakych "exotu" by melo v linuxu slapat vsechno. Nejake isa karty doma mam - nevim zda jsou funkcni (pred casem byli). Kazdopadne se daji za malo?sto koupit v bazarech.
pokud ti koax od anteny dosahne az k tvymu desktopu a mas jen jeden pocitac, pak neni problem tam mit cokoli co umi TCP/IP a ma to ovladace pro tvou kartu. S W9x by v tomhle velkej problem bejt nemel.
Pokud to mas od anteny na desktop rekneme vic nez 20 (??) metru, asi se vyplati nekam na pudu hodit nejakou starou sunku a z ni uz tahnout normalni ethernet. Zaroven na to vpohode muzes napojit vic pocitacu... Na to je linux/*BSD asi nejvhodnejsi. Pokud to neumis, rad ti s tim nekdo pomuze. S W98 takovej router snad de udelat taky (??) ale nejsem si tim jistej a kazdopadne je to kravina (nestabilni, narocnejsi na pocitac, slozity, neflexibilni, kradeny, atd...)
tady bych si dovolil nesouhlasit. deuovi se nepodarilo rozchodit kernel 2.4 na znackovym ibm p-166, ani na neznackovym pc (na kterym dokonce predtim bezel kernel 2.2).
jeste si s nejak tim pohrajeme sami, ale nevis nahodou, jestli ten kernel 2.4 je vyzadovany ovladaci avaya? nebo nemas ty nahodou freebsd?
mitch
p.s.: zatim zadna panika, zkousime dalsi zdroje informaci. velkou bastlirskou soutez o rozchozeni linuxu kdyztak vypiseme pristi tyden ;o)
Myslim ze by to melo vpohode chodit i s 2.2, ale nezkousel sem to. Kazdopadne modul wavelan2_cs existuje i pro 2.2 ...
Je problem s tim vasim pocitacem urcite v kernelu? neni to jen tim ze se snazite spustit instalaci nejake nove distribuce na starym srotu? Ty dnesni instalacni programy sou hrozne velky a potrebujou i nekolik desitek MB pameti k tomu abyse jen rozbehly! Ja to na tu svoji sunku instaloval tak ze sem HDD prendal do jinyho poce, nainstaloval a dal HDD zpatky...
Kousne se fakt kernel uz pri jeho bootu? nebo se to kousne az potom??
ten kernel se kousne uz pri bootu
je to nainstalovane na hdd, deu to nainstaloval na jinem poci.
premysleli jsme o downgrade na 2.2, pokud na tom existuje ten sw pro wlan karty+soft na rizeni QoS
jeste si s tim pohrajem, kdyztak poprosim o pomoc... ;o)
mitch
a nemuze to byt tim, ze jak to Deu instaloval na jinym poci, tak ten instalator zdetekoval jinej procesor a nainstaloval kernel zkompilovanej pro ten procesor? AFAIK, napriklad Redhat to tak dela!!! Takze je mozny ze je tam treba kernel pro athlon nebo neco takovyho a na vasem 686 to nechodi! Ja to taky instaloval na jinym poci a tohle sem musel rucne opravit.... nainstaloval sem .rpm pro i386.
Myslim ze stejnej probllem je u RedHatu jeste s glibc