Protestovat lze ruzne
* dat si tu stranku na svuj web
* mailovat, telefonovat a jinak spamovat eu-termity
* prosadit clanky o nesmyslnosti e-patentu do medii
* osobne se tam zitra stavit s mavatkem
* prudit i do nasich cz-termitu, tim se nic nezkazi
* a tak dal
no nechci vam kazit iluze, pracoval jsem loni v Bruselu v odborarskym ofisu parlamentu a reknu vam jedno:
Paklize nenapisete nejakou hromadnou petici s veskerymi nutnymi pravnimi nalezitostmi, prislusny komisi, v dostatecnem predstihu, s opravdu alarmujicim poctem lidi, vysvetlujici proc jste proti (muzete i elektronicky sbirat podpisy+adresy!), vytisknout, poslat doporuco), tak se vasemi protestujicimi web strankami nikdo zabyvat nebude protoze na serfovani webu a procitani milionu stranek nema Brusel personal ani cas....
Po ujisteni, ze petici komise prijala a zaznamenala jako pracovni material protiargumentu, bych si zjistil kdy a kde se komise a draft kona, oslovil vsechny podepsane a jet tam protestovat life. Vozickari to udelali v prosinci a fakt byli uspesni....
Pro predstavu - denne do kazdy kancelare chodi cca 100 dopisu, zadosti, pripominek, stiznosti, cca 300 podobnych mailu a tak cca 50 telefonatu a to prosim vse z cele Evropy. V kazdym ofisu jsou na to tri lidi, kteri se tim hrabou kazdy den.
Takze kluci je to dobry na to upozornit lidi, ale s Bruselem to nehne.... je mi lito, ale tak to je...
Combination of events in Brussels for freedom of access to information infrastructures, including meeting of researchers and MEPs, street performance, march from Parliament to Council and Commission, press conference, ffii assembly, dinner with Members of European Parliament and their staff and conference of the Greens/EFA in the Parliament
Protestujicich web stranek jsou po celem svete desetitisice, cim vic jich bude tim vice to zaregistruji jak v bruselu tak jinde.
Proti patentu principiálně nic nemám, jestliže lze patentovat postupy ve strojírenství, lékárnictví, stavebnictví atd.. pak by to mělo jít i u SW
A L E!!!
Je nepřípustné si znova nechat patentovat již existující věci, jako to udělal Microsoft s operačním systémem CPM alias MS DOS a později s VAX RTE alias WINDOWS NT.
Též věci tvořící mezinárodní standardy a veškeré datové formáty by měli být vyjmuty z patentů. Jinak svět podlehne patentovanému monopolu jednoho SW výrobce - vznikne nová železná opona mezi světem Microsoftu a ostaními.
Patent by se měl vztahovat pouze na alogoritmy!
Na druhé straně by nemělo být trestné tzv. prolamování ochran a rozkódovávání šifer a datových formátů.
Dále z patentování SW vyplývá právo dekódovat jakýkoliv software, aby se poznalo, zda někdo nepoužil váš patent !!!
Co treba preklad prislusneho navrhu zakonne normy?
Malinko mi to pripomina kampan proti charte, skoro nikdo ji nesmel cist, ale vsichni proti ni museli (a nekteri i dobrovolne) protestovat. Kampan proti soft. patentum vidam na zahranicnich strankach jiz delsi dobu, ale do dneska jsem nikde nenasel odkaz na ten navrh zakona, proti kteremu se protestuje. Pokud ho nekdo poskytne a hodi link alespon na anglickou verzi, jsem ochoten si ho precist a podumat o tom, zda se k protestu pripojim.
Jedna vec je jista. Protestovat je potreba, protoze bez adekvatni reakce by si ty byrokrati a jajich vykonne sekretarky ani neuvedomili proc tam vlastne jsou...
Nicmene i kdyz nejakej zakon prosadi, nebojim se toho az tak moc, protoze open source komunita je dost silna aby ji takova smernice ohrozila.
Musim si poradne precist o cem ten zakon vlastne ma byt, ale pokud to vezmu z celkovyho pohledu, tak by se melo jednat o problematiku vlastnictvi patentu k urcitymu druhu software podle jeho funkcionality. Tomu aby byl ohrozen Linux a ostatni open source aktivity prece nestaci, kdyz si nekdo patentuje Unix a rekne ze ostatni ho kopirujou. Uz vubec nejde o vlastnictvi jmena nebo obchodni znacky. Tu si muze vlastnit kdo chce, kvalitnimu software to ve vyvoji nevadi...
no ja nevim, jestli zrovna odlisovani se od US patentoveho systemu je to prave: v US plati "first to invent", tj pokud neco vymyslis a nenechas si to patentovat a nekdo jiny si pokusi si to patentovat pozdeji a ty mu prokazes, ze uz to davno mas (pripad Open Source), tak mas na patent porad pravo ty.
v Evrope je obvykle "first to file": kdo drive prijde na patentovy urad, ten ma patent - coz muze byt pruser pro Open Source.
Takze argumenty "potrebujeme stavku, at nedopadneme jako v US" mi prijdou smesne