p.salek
Moderator
Team Member: MOD |
nejmensi latence se daji dostat na mikrotiku s nstremem, bez zatizeni/zatizeni do 25% cca 0.5-1ms, ale nesmi byt velky ruseni, pak to skace, jak to prepina rychlosti, jedinym resenim je zafixovat rychlost na nizsi.
pri max zatizeni(4.5-5MBps/spojeno na 54Mbit) i na mikrotiku vyleze latence do zavratnych hodnot, opet zalezi na ruseni, pri minimalnim spickove cca 25-30ms, pri vetsim spickove az 60ms. holt dan za halfduplex.
problem v tech levnych krabicich ala ovislink a spol vidim v neefektivnosti, bud tam osazujou slaby CPU a nebo pro zmenu nevyuzivaji vsechny vlastnosti atherosu. holt se snazi usetrit co to jde, jinak to nechapu.
Vsechny testy rychlosti jsou pak vlivem tohoto jeste zatizeny dalsi chybou, protoze v realu pres ty spoje nelezou jenom velky datovy ramce, ale spousta malyho sajratu, ktery je pro wifi prenos neefektivni a prenosova rychlost pada dale dolu.
Nejlepsi volbou je krabicka, ktera bude splnovat:
dostatecne vykony CPU
vyuziti algoritmu pro baleni dat - atheros SuperA/G(neplest s turbem, mozna si ten nazev pletu ja), nstreme od mikrotiku, WORP(byvaly turbocell) od Proximu,....
podle mne v tuhle chvili nejlip vychazi Proxim(v pripade preflashovani kvuli cene), pak asi neco na zpusob MagicBoxu/Themax ULD s dostatecne vyladenym madwifi a pak normalni x86 s mikrotikem.
Osobne pouzivam to co se mi libi nejmin, x86 s mikrotikem , nebot mi to v tuhle chvili pripadlo jako nejjednodusi a nejlevnejsi. bohuzel.
jinak jeste obecne k antenam na p2p: hrnickovej tyhan 60tka je super, jirous 24 je super a WAX 24 je super(a vzhled j 2xsuper ). pak jeste ty tycky od Skeptika a panelky od elboxRF jsou docela dobry. to jen z meho oblibeneho sortimentu anten.
Jinak z vlastni zkusenosti muzu rict ze i sebelepsi antenu dokaze pekne zk***** kabel kterej k ni pripojite, nejsem radiotechnik, tak mne nekamenujte, ale urcite to bude mit souvislost s tema smejdskejma levnejma konektorama co vsichni pouzivaj a jejich utlumem/odrazem.
V praxi testovano tak ze do Jirouse-24ky pripojena pres redukci N-male-RPSMA - RPSMA-u-fl pigtail mini-pci CM9 v RB. Vzdycky byl signal, ktery ukazuje mikrotik cca o 3-4 dB lepsi, nez kdyz jsem to propojil kabelama s RF-240(CFD-240), tovarne vyrabenyma od Plastronu a jednim co jsem delal sam a odectenym teoretickym utumem. Melo to vliv i na prenosovou rychlost, prestoze linkova byla stale stejna (54Mbit) a signal byl pro ni dostacujici.
Muzete mi nekdo potrvrdit ze to je konektorama? Pripadne kde sehnat kvalitni za "prijatelnou" cenu?
|