Zdar sitari, rad bych se zeptal jak delate venkovni rozvody ethernetu mezi panelaky ci domky... vim ze nejlepsi z hlediska reseni by bylo tam natahnout optickej kabl ale to je pak cenove... ehm trosku jinde... vzdalenost je tak 70metru takze kvuli tomu bastlit ronju ci rusit zbytecne pasmo mikrovlnou je take kravina...
Pouziti ale klasickeho UTP kabelu je zase blbe kvuli
a) rozdilu zemnicich potencialu jednotlivych baraku
b) cas od casu jsou venku bourky... tudiz nechci aby ze zanovniho UTP kabelu byl hned topny kabel :=D ...
mozna reseni...
a) pouizit nejaky opticky oddelovac pro ethernet... (optron..?)
b) pouzit STP kabel (ma stineni - to uzemnit...)
c) nic dalsiho mne nenapada....
No my v Řepých řešíme podobnej problém. Docela vážně uvažujeme od propojení po existující elektroinfrastruktuře. Je tu ale podmínka. Oba propojované baráky musí být připojeny ke stejné trafostanici. Sám o téhle problematice moc nevím. Zkus napsat Vectorovi )
Zdar Vox
Pokud budete chtít vyzkoušet tento druh přenosu, mám 2 jednotky od Planetu. Funguje to. Je potřeba to vyzkoušet v konkrétních podmínkách.
Lze zapůjčit.
java > To zní zajímavě. Ověřím jestli sme s Hyvrisem na stejným trafu a případně bych Tě rád poprosil o zapůjčení těch Planetek na odzkoušení, než do nich zainvestuju.
To Scoundrell,... myslim ze sme asi na stejny trafostanici, ta trafostanice se nachazi kousek jihovychodne od bodu BILA HORA... defakto je presne mezi nami... myslim ze toto by bylo celkem zajimave reseni! Pokud chces tak klidne dam do mapy na czfree orientacni bod s tou trafostatnici... Pokud by se nam totok povedlo tak bych te pripojil pak na muj router Hownocuc... jedine co by pak zbivalo rozbehat by byl nejaky traffic shaper aby sme se domluvili na tom ze ja treba budu uzivat nakejch 8kB a ty taky 8kB do fernetu... podle toho pak ujednat platbu Slimmerovi!... mej se, CAU
Tak sem do mapky zanesl polohu te trafostanice na kterou sme s Scoundrelem skoro na 100% napojeni... vzdalenost je do 120metru takze by to snad melo behat...
Trochu sem pátral a ptal se a tohle mám přímo z Pražský energetiky:
Signály pro HDO (dálkové přepínání levný/drahý proud atd.) se přenáší na frekvenci 216,6 Hz (blekotali něco o 5. harmonické ale nebyl sem z toho moc moudrej). Jinak co se povolení týče, tak o něčem podobnym nemají na PRE ani tuchu. Z toho pro mě plyne, že když to budeme provozovat, nikoho rušit nebudeme, žádný ulice blikat taky nebudou a vůbec že by to mohlo bejt v pohodě.
Tůstává jen otázka, jak to bude rychlý a spolehlivý (vliv rušení).
5 harmonicka by ti neco rikala dybysi ve skole delal takovy zverstva jako je furierova transformace atd.. :-D
podle myho to rusit ani nemuze... pokud nekdo uz de vyrabet takovy zarizeni jako je ethernet over elektrika tak snad musi brat v potaz tyto vjeci, ktere jsou snad po evrope alespon trosku standartizovane (prepinani denni/nocni proud, elektromery aj)... mno a dyby to nedej boze rusilo, tak by jim to dalo stejne nadlidskou praci to vystopovat..