ovšem tyto hodnoty jsou odvozeny ze situace, kdy D-link je vybaven standardně, tak jak má být a to P O Z O R znamená, že má přimontovanou tu malou všesměrovku o zisku 2 dBi.
Takže jestli tu malou mrchu jste sundali, a na to narvali pigtail a kabel a za ní ještě externí anténu.
Tak ten kdo předpokládá, že na 12,5% z d-linku má lézt 10 dBm tak se mýlí, protože teoreticky z toho má lézt 10-výkon toho pendreku tedy 2dBi, takže 17 není 17 a 15 není 15 atd.
Abyste se zbytečně nešidili na výkonu, bacha na to.
Samotná krabička má max. výkon 15 dBm, nikoliv 17dBm, to je hodnota pro max. (krabička + originální mrcha všesměrovka)
Mam DWL-900AP+ rev B1 v rezimu klient, APcko je hostap 0.2.4, kdyz na APcku nastavim RTS threshold tak se mi stava, ze neprochazeji pakety AP>klient vetsi nez RTS threshold do pocitacu za D-linkem. Pokud pocitac za d-linkem zacne komunikovat v opacnem smeru tak to obcas zacne chodit. Mate nekdo podobne zkusenosti, nevite co s tim ?
Napíšu dvě definice. Napíšu i co si myslím, že je správné a nechám ostatní přemýšlet, co je pravdivé.
RTS neboli přesně RTS/CTS algoritmus nebo jinak "Ready To Send / Clear To Send" je algoritmus, který je uplatňován ovladačem bezdrátové karty v libovolném režimu a to tak, aby komunikace mezi AP a svými klienty byla řízená podle určité velikosti vysílaného frejmu (802.11b frame či IP paketu, zde přesně nevím co z toho platí). Tedy jestliže klient chce na AP zaslat paket o nějaké velikosti která překračuje nastavenou mez pošle APčku "Si připraveno na příjem paketu o velikosti 256 a více Byte ?" a APčko když to uslyší tak se snaží vyhradit si pokud to můžu tak zjednodušit a použít z jiné technologie "time-slot", kdy klientovi zašle "Je tu čistu a klid, kopni mi ten paket ke mě" zatímco ostatní klienti musí počkat, než tento klient dokončí posílání paketu o velikosti X a více, kde X je práhová hodnota tedy THRESHOLD. Tento algoritmus má za úkol především předcházet tzv. problému "HIDDEN NODE", to jest každodení situace kdy kolem dokola jednoho AP jsou v různých vertikálních a horizontálních vzdálenostech, karty, které jinak na sebe nevidí. Wi-Fi je z kanceláře, a tam, se karty mezi sebou "vidí" tudíž tento problém není a není potřeba tohoto algoritmu, který brání přehlcování APčka před uploadem agresivnějších klientů na úkor méně aktivních nodů.
A teď
za a) klient zasílá na AP ( opačně to platí také z AP na klienty ) požadavek pro paket překračující THRESHOLD např. 256B a po vyjednání pošle na AP paket minimálně 256B nebo i více Bytů.
nebo
za b) klient zasílá na AP požadavek pro paket překračující práhovou hodnotu 256B a po vyjednání pošle na AP paket přesně o velikosti dané práhovou hodnotou tedy 256B.
Tip1: pokud nastavíte RTS=0 (zejména u XI-626) znamená to, že algoritmus je uplatňován pro jakoukoliv velikost paketu, tedy pro všechny pakety které karta kdy poslala, posílá a pošle. Důsledek tohoto nastavení: Za předpokladu silného uploadování jednoho či více klientů směrem na AP je, že ty slabší klienti, mají šanci se díky tomuto algoritmu prosadit, zvlaště proti těm kartám, co vysílají permanentně stálý traffic, takže s tímto algoritmem se více či méně dá ODBOURAT PL u SLABŠÍCH klientů, ovšem pozorný čtenář pochopil, že tato algoritmizace je náročná na celkovou režii wi-fi média z čehož vyplývá, že vzrůstá latence. Oproti řekněme běžné latenci 2 ms s rts/cts se dostanete na běžných 4-6ms, podle toho kolik klientů zrovná žádá o svůj time-slot na poslání paketů který překračuje práhovou hodnotu tedy RTS threshold.
Tip2: Tip1 efektivně funguje jen za předpokladu, že všechny karty dané infrastruktury jsou nastaveny SHODNĚ ! By? jediná karta nastavená jinak ..... tak to celý bortí. Z toho plyne docela náročné pro APčkáře to na všech svých klientech dohadovat a nastavovat.
RTS threshold na D-linkovi je zvláštní mám s ním oproti xi-626 zcela opačné zkušenosti, možná je to tím, že jsem to zkoušel, zrovna když na to ta sí? nebyla stavěna, ja nevím, rušení apod, protože mě to u toho D-linku děsně kravilo a místo toho aby klesl PL při trafficu tak noapak rapidně narostl a počet duplicit jak by smet. Docela by mě zajimali zkušenosti s D-linkem.
To co píše Wasik je ta možnost za b) ja si myslím, že platí to za a) tedy libovolně velký paket od práhové hodnoty vejš.
2Wasik: není to tím, že na klientovi ten RTS nastavený nemáš, proto se tí zdá, že občas to začne chodit.
Fakt nevim, ale ten algoritmus D-link moc dobře nepořešil jako to udělal např. Z-Com se svými 626, kde to fakt funguje žádoucím směrem, zkušenost z ročního provozu mi dovoluje to tvrdit.
No uz vim, ze to blbne, kdyz je na siti aktivnich nekolik pocitacu a nektery z nich neni aktivni asi 0.5s, pak mu prestanou chodit od AP pakety prekracujici RTS threshold, asi na ne ten D-link zapomene poslat CTS. Nicmene mne to docela vadi, na zarusenem vsesmeru by to bylo obcas potreba zapnout.
Na ftp.dlink.de je fw 2.62b1, zkousim ho a zatim se zda ze chodi lip, nez 2.5, akorat aby mi chodila externi antena v rezimu klient, tak jsem musel vevnitr na karte prohodit kabely pro vnitrni a vnejsi antenu a v nastaveni mam "diversity antena", jinak jsem se k AP nepripojil. V rezimu AP nastaveni anteny, zda se, funguje dobre.