Máme Wi-Fi sí?, kde jsou některé spoje taženy z baráku na barák pomocí UTP kabelu. Potřebuji poradit, jaké switche mám použít, aby to nestálo desetitisíce. Při použití nejlevnějších 5ti portových switchů Edimax musí být propojeny přes Uplink, pakliže to tak na jedné straně není, klesne přenosová rychlost v jednom směru na pár desítek kB/s. V opačném směru asi 1 Mb/s. V současnosti jsou takto propojené pouze 2 switche takže není to problém, ale hodláme zapojit switch třetí, a jelikož každý switch má jen jeden uplink, budu muset napíchnout ten třetí switch do obyčejného portu. Jak jsem pochopil, tyto levné switche umí převést na jeden port jen jednu ARP adresu, takže se stáva tento model zapojení prakticky nefunkční. Může mi někdo poradit, jaký switch mám použít v modelu
switch1 -> <- switch2 -> <- switch3?
Na switchi1 je zapojen jeden uživatel + 2 AP, na switchi2 2-3 uživatelé a na switchi 3 budou 2 uživatelé + 1 AP.
Díky.
Kdyz propojis switche bez uplinku, nemelo by to fungovat vubec. Vetsina dnesnich switchu ma MDI/MDI-X, coz je automaticka detekce typu kabelu, takze pak je jedno, jestli to propojis kryzenym, nebo normalnim, proste muzes spojit cokoliv s cimkoli. Z levnych switchu doporucuju treba ovislink, 8-port za 400 bez DPH, beha dobre. Jinak pokud mas switche bez te uatodetekce, staci vyrobit krizeny kabel, to je totez jako normalni v uplinku. Navod by mel byt v FAQ.
No na krabici toho Edimaxe je, ze podporuje Auto-MDI/MDI-X, o Uplinku tam neni ani slovo, na switchi ale je. Jeste me zajima, zda musi oba byt zapojeny pres Uplink nebo staci, kdyz to je jen na jedne strane? Co presne dela Uplink? Pretaci jen kabelaz? K cemu by tam tedy byl, kdyz to umi ono Auto-MDI/MDI-X? Moc mi jeho funkce neni presne jasna. Diky za odpoved.
Ja kdys potrebuju za sebe dat vice switchu do rady tak pouzivam Micronety bo maji auto uplink .... a prenosovka pres radu 12 techto switchu neni nijak snizena ...
- development
- freenet, education