Na začátku všeho bylo slovo a ve slově byly dva bajty, a víc nebylo nic.
Oddělil Bůh jedničku od nuly, a viděl, že to bylo dobře.
Bůh řekl:" Budiž data."
Na 486 s 300MB HDD urcite nejaky Linux pobezi a udela i spoustu smysluplne prace. Pro uplneho zacatecnika mi to ale neprijde jako vhodna konfigurace. Soucasne distribuce (alespon ty uzivatelsky pritulnejsi) s necim takovym jako 300MB HD uz nepocitaji. Alespon ne defaultne. Narazis na nutnost velmi vybirat co instalovat a co ne a s trochou "stesti" nenainstalujes neco co budes potrebovat a urcite nainstalujes spoustu veci co naopak nikdy potrebovat nebudes a ty ti zaberou misto pro ty potrebne veci, se kterymi treba pocita zminovana knizka (fakt dobra, casto si v ni rikam).
Doporucoval bych ti sehnat nekde alespon 1GB disk, to uz dneska nebude zase takova investice a hodne ti to usnadni. Jo - a se zminovanou konfiguraci bych doporucoval zapomenout na graficke rozhrani - X Windows. Sice se urcite najdou lide co budou tvrdit ze X na 486 v pohode, osobne ale trvam na tom ze v nejake "defaultni" konfiguraci, ktere je schopen dosahnou absolutni zacatecnik, se Xka na 486 nehnou, pokud se vubec podari je spustit.
A co se tyka vhodne distribuce, nebal bych se Debianu. V dokumentaci se pravi, ze Debian nainstaluje i slepe kure, pokud se mu ve vhodnych chvilich bude na klavesu <Enter> pokladat zrnicko. Ne tak doslova ale na vlastni kuzi jsem se presvedcil ze to neni daleko od pravdy. Navic s Debianem ziskas distribuci ktera se bude velmi blizit linuxovemu "standardu", tak jak je popisovany napriklad v te knizce.
Na začátku všeho bylo slovo a ve slově byly dva bajty, a víc nebylo nic.
Oddělil Bůh jedničku od nuly, a viděl, že to bylo dobře.
Bůh řekl:" Budiž data."