Dobry den,
v soucasnosti jsem pripojen do CZf pomoci XI-626 jednim pocitacem.
Chtel bych pripojit dva (casem mozna tri), ale tak, aby v ramci CZf mely jednu IP adresu, na kterou bych platil internet a ten bych mohl pouzivat na obou pocitacich.
Predpokladam tedy, ze potrebuju hardwarovyho AP clienta, ktery musi umet NAT (pac nebudou mit pocitace IP adresy CZf, ale lokalni 192.168.0.x, a Czf IP bude mit pouze tento router - na ktereho si internet zaplatim).
Nemam valne zkusenosti se sitemi a uz vubec ne s tim, jaky hardware je k tomu dobry. Prosim poradte:
1) je reseni, jake popisuji, mozne? bude to fungovat? (budou mit oba pocitace pristup do inetu (pres jeden pauasl) i do CZf?
2) mohu pouzit jako AP client Linksys WRT54G AP+Router+Switch? nebo je nejaky vhodnejsi?
3) nebo je nejaka moznost, aby klienti meli adresy primo CZf (ne lokalni), ale abych platil pouze jeden pausal (protoze inet budem pouzivat pouze malo, par hodin tydne)
podle bodu 1. je to možné.
Lze využít i starší slabší PC např. Pent160 bez příslušenství se dvěma kartami pro obě sítě. Ze všech připojených pc je možné jít jak do CZFree tak i na Internet a mít adresy v rozsahu 192.168 ....
Pokud použijete AP klient Router máte totéž zajištěno ještě s nižší spotřebou energie.
Presne tak, ale inzerovat si tu zacal ty, ne my. A poradit kolegovi,ze nepotrebuje zadnej NAT, nebo dokonce, ze se jim pripravi vo hodne vyhod a at si pozada o nejakej mensi rozsah czfree adres to ne.
Takze briha muzes to udelat mnoha zpusoby, i jak si to tu sam nastinil, ale moc elegantni to teda nejni a ani nejlevnejsi. nejelegantnejsi je vzit tu 626 a vrazit ji do nejaky starsi pecky a na ni czf debian, ma to mnoho vyhod jen to trochu vic zabere mista a sezere trochu vic elektriky (taky si muzes misto pccka sehnat starej vodepsanej notas, treba is vadnym displejem, ten sezere min elektriky je malej a nehluci). A pak vsechny tydle pocitace propojis svitchem.
Jojo taky sem si uz vsiml, ze na supernet je mozne definovat i nekolik IP adres, za ktere internet platim a konektivita se pak deli mezi tyto IPcka. Takze odpada nutnost NAT.
Nad samostatnym pocitacem s Linuxem se zamyslim.. precijenom je to oskliva velka krabice do obyvaku, bylo by lepsi kdyby trochu vypadala a nevrnela tolik :-) ale mozna by se daly vypnout vetracky a pak ta spotreba klesne...
Jo, co se routování týče, jistě. Já ale mluvil o mnoha výhodách tohodle řešení, kupříkladu ti na tom muže běžet spousta užitečnejch služeb: ftp, mail, web, samba, nfs, ntp, nntp, dns, atd. atd. Nebo treba DCHUB a různý gameservery.Jen si stim chce trochu pohrát a ještě se něčemu novýmu naučíš.
Zdravim, tak se mi podarilo pripojit se do site pomoci toho WL500g.
Spravce APcka mi dal nekolik IP adres a napsal mi, ze mam nastavit na mem Wl500g i na klientech stejnou defaultni gateway a IP adresy postupne o jednu vetsi od IP adresy WL500g.
Je to pravda? nemela by spis byt vychozi brana na klientech prave ta IP adresa meho WL500g, a jim dana brana pouze na tom routeru?
Jeste bych potreboval vedet, jakou IP adresu mam nastavit na mem WL500 jako lokalni adresu, pres kterou se na nem muzu dostat k web admin a telnetem. Mam tam dat jednu z CZFree IP adres? neni zbytecny aby mel ten router dve IPcka?
No to zalezi na tom zda chces NAT, ktery je pomerne zbytecny pokud adresy mas. Postupuj jak ti radi spravce AP, vi co rika. Bez prekladu adres bude mit asus jen jednu IP, tu pouzivej na spravu.
Mam stejny problem ale nechci se doma tahat s kabelama z obyvaku do loznice.
Je nejake reseni ze bych sdilel pripojeni (z CZF) pres domaci wifi. A jak to lze nejjednoduseji udelat.
Nechci pouzivat PC jako server jelikoz docela "rve" a v noci by se mi to nelibilo.
Myslel jsem dat na balkon nejakou antenu (plechovku) a pak hned do mistnosti nekam schovat HW AP nebo tak neco. Slo by to tak udelat a jak konkretne.
Natahni kabel.
1. Bude to kvalitnejsi.
2. Mnohem levnejsi.
Pokud by si z nejakeho duvodu chtel mit doma hotspot tak konfigurace az do tveho pocitace vypada takto:
antena-koax-hw klient-kabel-hw ap s pripojenymi pocitaci.
Existuji pry spolehliva zarizeni co muzou fungovat jako AP i client (maji 2 anteny) ale ja je neznam. Dale by slo experimentovat s WDS, ale to se uz vzdalujem od jisteho reseni k teorii.