Dal jsem na střechu kus betonu a na to přišrouboval parabolu s plechovkou.
Podle nějakých norem by mněla být anténa na střeše uzemněna. Takže jsem všechny její části pospojoval a připojil na bleskosvod.
Spojil jsem na bleskosvod i stínění koax kabelu. (plechovku)
Problém je v tom, že když to pak připojim k počítači tak to docela slušně jiskří jak je rozdíl mezi uzemněním v zásuvce a tim bleskosvodem.
Naměřil jsem tam 120V st.
Vůbec se mi nelíbí když mi zkrz počítač prochází z antény nějaký proud.
Takže otázka zní: Jak to řešit ?
Napadlo mně, sehnat si bleskojistku a umístit jí mezi zemnič bleskosvodu a stínění koaxu. Tak by se tam uzavřel obvod, až když by ten rozdíl potenciálů překročil určitou mez.
Ale nevim jistý si nejsem. Takže co byste poradili ?
Určitě se to taky někomu stalo...
problem hledej jinde. Tenhle potencial nemuzes nijak vyrobit pouhym propojenim s hromosvodem. Podle me mas nekde cestou dotyk. Pripoj tu antenu - jeji parabolu na hromosvod jednim dratem. ozarovac a od nej vedouci kabel k nemu nepridelavej a nech navolno. mezi kabel a kartu umisti bleskojistku.
nemuzes mit merak na tohle - musis mit totalne odrusenou mistnost oproti ruseni - jinak mas neuveritelne velikou chybu metody
Tohle jsem zjistil taky, kdyz me drat z anteny nakopl. Myslim ze je to tim, ze mas ruzne potencialy na hromosvodu a na zemneni 200V site, coz se da predpokladat (potencialovy spad v atmosfere je asi 300V/m).
Ja to vyresil instalaci rezonancnich bleskojistek od i4, coz je vec, ktera vyzkratuje vedeni pres 1/4 vln. delky, coz by melo zarucit, ze se stejnosmerna slozka svede a projede akorat ten VF signal. V nejakem papiru k bleskojistce pisou, ze garantuji max 10 V za bleskojistkou i pri primem zasahu bleskem, no zmerte si to
Bleskojistka sice neni nejlevnejsi (850 Kc/kus), ale zato nutna. Resi zminene problemy, chrani karty a pocitac pred vyhorenim pri nejakych blizkych vybojich a hlavne chrani stechu v pripade primeho zasahu bleskem.
Souvisi to s napetovou soustavou TN-C, kdy je pracovni nulovy vodic spojeny s vodicem PE. Kdyby byl objekt prodratovan soustavou TN-S, vcetne ekvipotencialnich pripojnic, nemelo by k tomuhle dojit.
Namlel bych tam 1/4 vln. prepetovku, pres ni to do compu neprojde.
Trochu mi to připomina tzv "bludne proudy" ktere diky spouste el. zařízeni jsou všude. To napěti, které jsi nameril je, počítám, tzv. měkké napětí, jakmile bys ho měřil měřákem s malým vnitřním odporem, tak ti ze 120 V sleze na 10 V a při ještě menším vnitřním odporu měřidla ještě na míň. Normálně bych to propojil a pokud to nevyhazuje "fíčko" nebo snad nedej Bože pojistky, tak bych se tím nezalamoval a snažil bych se to mít stále propojené natvrdo, aby se mezi těmi body to napětí nevyskytovalo.
Mezi comp a antenní svod dej ochranu. Nejlépe bych to viděl na 1/4 vln. přepě?ovku. Za ní se prostě žádné napětí nedostane, mimo frekvence 2,4 GHz. Cena cca 1000 bez DPH.
rozhodne to NESMIS zemnit k hromosvodu, ale ke spolecnemu zemeni s tvym pocitacem, tudiz k ZASUVKOVYM ROZVODUM. ale ne, abys tam dodratoval neco z nejblizsi zasuvky. musis nahoru dovest specialni zluto-zelenej primo z rozvodnice. v tomhle norma neprehani
No to si ale koleduju o to, že při úderu blesku to přeskočí na to zemění, který natahnu ze zásuvky ve zdi a upeče to v baráku všem minimálně televizi.
No ale tak mně ještě napadlo co se stane když dam do přívodu k anténě tu bleskojistku a uzemnim jí na bleskosvod. Při blesku bude ta bleskojistka snažit vyrovnat rozdíl mezi kabelem od sí?ovky k anténě a bleskosvodem ne ?
norma rika, ze antena musi byt chranena bleskojistkou. bleskojistka musi byt zemnena pres specialni vodic do svorkovnice - tzn na potencial zeme vnitrnich rozvodu
rozhodne se neboj, ze ti to neco vymlati. pri tvem zapojeni se ti kdyz ti bouchne do hromosvodu urcite napeti dostane skrze tve pripojene zarizeni do nej a pote do baraku. tzn ted se boj o svou telku. proto ho musis mit zemene na nule v tom baraku a ne na hromosvodu.