Ja jsem uvazoval takto:
MTU=1500
10mbit je cca 1MByte/s to je cca 700 paket/s
predpokladejme delku fronty (qlen) sitoveho zarizeni 1000 paketu (defaultni pro
10 mbit)
doba zdrzeni paketu je potom:
1000/700 = 1.4s = 1400ms
Tedy maximalni doba zdrzeni u takto nakonfigurovaneho zarizeni je 1400ms! at
je na nem poveseny shaper nebo ne. Domnivam se, ze shaper jenom muze prohazovat poradi paketu ve fronte. Pokud to je jinak, tak me prosim opravte!
P.S.
zmenit hodnotu MTU a qlen lze napr.:
ip link set dev eth0 mtu 1500
ip link set dev eth0 qlen 1000
Aha tak s frontou na linku jsem nepočítal (tam by se snad tvořit ani neměla pokud použiju shape - ta mi omezí tvorbu fronty v nekontrolovné části sítě tj. i na zařízení)
Tys to podle toho co píšeš pochopil jako Pfifo frontu ( na úrovni zařízení taková fronta je) a že se vše děje na ní.
No ja jsem shaping právě pochopil tak, že nám vytváří další fronty mimo zařízení a k zařízení nám posílá pakety tak, aby se nám tam fronta netvořila jinde než tam kde ji můžeme kontrolovat.
Ok není třeba vysvětlovat tyto směšně malé časy oproti tvému výsledku , Co proti tomu dělat? Dá se proti tomu něco efektivně dělat?
Respektive : Jak zajistit rychlost tj. Garantovanou a nízkou rychlost odezvy a garantovanou propustnost v siti IP? Jde to?
Nevíte za jak dlouho se považuje paket při komunikaci za ztracený? Dá se říci jak malá může být fronta? má smysl její velikost zmenšovat?
Říkám mám v tom maglajs... Že já to blbec čet, doteď mi to těžkou hlavu nedělalo