xchaos
Samozvany gubernator
Team Member: MOD |
Hmm, tohle je neustale stejne tema - pocinane czfreenet.cz (ti byli diskutovani prvni), pak zbraslav a okoli...
Mam pocit, ze volny pristup bez ohledu na to jestli se kupuje Internet je strasne obtizne definovatelny parametr. Kolik volneho pristupu ? Jakou technologii ? Kam az - na nejblizsi AP, nebo na nejblizsi NCX ? Jestlize z principu neni nic garantovaneho, kdo me bude hlidat, jestli tranzit umele neomzuju, a posuzovat jestli to je jeste primerene, nebo uz ne ?
Ja jsem pracovne zacal pouzivat termin "paterni sit Arachne Labs" - a tady hodlam byt nejen ISP, ale rovnou komunikacni operator, charakterizovany tim, ze pokud mozno nechce proplacet najmy v penezich, ale radeji v naturaliich, ale porad telekomunikacni operator - a dale pripojeni tech clenu CZFree, kteri se nejak dostanou na tu nasi pater, prostrednictvim ruznych CZFree nodu.
Patrim mezi lidi, kteri si puvodne mysleli, ze se to MOHLO delat jinak - napr. diskuzemi o jednotnych pravidlech vstupu do site, jednotnem QoS, o zpusobu financovani paterni site, evidence default-free spoju, po kterych se neprodava Internet, apod. Ne nejaka brutalni jednoznacna pravidla, jejichz poruseni by se trestalo vyloucenim - ale neco jako jizdni rad, predvidatelne chovani site, vseobecna dohoda jak to lidi vlastne chteji mit zarizene. Pokud v siti nebudou tect penize, muzou tam tect informace: ja te necham overit ze dodrzuju moji cast dohody, kdyz ty me nechas overit na tve strane to same.
Bohuzel, situace je dneska takova, jaka je, proste kazdy si vymyslel nejaky vlastni system, jak tomu rikat - ve skutecnosti jsou to jen odlisne nalepky, princip je ve skutecnosti stejny - vybiraji se penize od lidi a kupuje se za ne jednak internet, jednak vlastni infrastruktura, a nevstupuje do toho zadny podstatny kapital zvenci.
Videl bych ale dva zakladni modely, ke kterym to konverguje:
1) komunismus: vsichni plati stejne, vsichni dostanou stejny dil, at uz kvalitni nebo nekvalitni, podle momentalni agregace. V podstate stejne jako agregace u puvodniho ADSL od Telecomu. U tohohle modelu se jednoznacne objevuji clenske poplatky bez ohledu na to, jestli clovek kupuje Internet nebo ne.
2) moznost nejake dvoustrane dohody: lidi plati ruzne castky, maji ruzne rychlosti a pripadne i ruzne "datove limity" po jejichz prekroceni linka zpomali. Ve skutecnosti jsou to prave tyhle site, ktere se diky snaze ziskat nove zakazniky otviraji a davaji ruznych 32-64 kbps zdarma, nebo zadne poplatky v pripade nezajmu o Internet (to je ve skutecnosti hlavne znouzectnost - zpusob, jak v siti udrzet jednou pripojene zakanziky, kteri prestanou platit..)
No, v podstate nikde zatim nepanuje vyhradni model 2) - tzn. ze by slo koupit "garantovane CZFree" - nejcastejsi je tedy smes modelu 1) (pro CZFree, vetsinou navic zdarma) a 2) (pro Internet) - a site ktere jedou ciste model 1) (i u pristupu na Internet), jsou obcas kritizovany.
Nemuzu si pomoct, ale do budoucna mi neni uplne jasny model spoluprace mezi sitemi typu 1) a 2), ani v pripade vzniku skutecnych NCX: site typu 2) totiz nevyhnutelne smeruji i ke stanoveni pravidel pro bezplatny CZFree provoz na svych paternich sitich, a to nevyhnutelne povede i ke stanoveni moznosti nakupit si garantovany okruh adresovany CZFree adresami. Neda se nic delat - ale proste nakup pojitek neco stoji - a krome toho nekdo musi sedet na zadku a zvedat telefony lidem kterym to nejde (takovy clovek muze byt i zastupcem komunity...). Od ISP se takovi operatori lisi tim, ze nehodlaji pokud mozno platit poplatky ruznym RIPE, NICum, NIXum, a podobnym buchvijakym molochum ve kterych se ani neorientuji (ani moc nechci).
Site 2) se mezi sebou propoji pomerne snadno - uzavrou mezi sebou kartelove dohody. Neni mi ale jasne, jak presne budou vypadat dohody se sitemi typu 1). Napr. pro me by motivaci ke kvalitnejsimu propojovani mohla byt skutecnost, ze se uspokojivou rychlosti dostanou ke sve iGW napr. pres free Wi-Fi pristup v jine casti CZfree, a bude mi to chodit aspon tak-nejak aniz bych komukoliv cokoliv platil... jenze presne tohle mi site typu 1) nebudou nikdy schopne garantovat.
Takze... ?