já přiznávám pigtaily z obyčejné RG58 ze starých počítačových sítí. Pokud je dost signálu, tak ten útlum nevadí. Tyhle konektory jsem vyzkoušel hlavně při laborování, kdy je třeba všechno stále měnit a jejich jednoduchost montáže za cenu většího útlumu při používání spojek je jasná.
Docela dobrý je bílý satelitní kabel z RASELu. H1000 to sice není, ale na pigtaily se hodí. Je ohebný a má plné drátové jádro.
Přesné označení si už nepamatuju, ale stojí asi 9Kč/m, má 50ohm a má útlum 0.35dB/m při 2400MHz. Neměřil jsem to, ale 2m pigtail z tohoto kabelu má stejný útlum, jako 3m pigtail z H155ky.
Pouzivame RG-6U (impedance 75 ohm, utlum na 2 GHz okolo 0.3dB/m, cena okolo 5 Kc/m) a sroubovaci F konektory. Drive jsme pouzivali N konektory a H155 nebo H1000. Vyrazneho rozdilu ve funkcnosti jsem si nevsiml, cenove je to skoro desetkrat levnejsi a hlavne je to mnohem jednodussi - nasadit F konektor na RG-6U je zalezitosti 2 minut (a pritom drzi vyborne), zatimco nasazovani N konktoru na H1000 je slozita procedura zahrnujici pajku a pilnik :-).
Ja ho hojne pouzivam a naprosto bez problemu. Pokud sezene clovek za par kacek sito z MMDSky, k tomu si da 30metru vzduchoveho 75ohm koaxu, tak neni co resit! Dnes jsem ho zkousel 3metry i na 5,8GHz a je to pouzitelne.
Nechci si hrat ne chytryho ani ne kdovijakyho experta, ale nekolik vyhrad bych k temto reseni mel.
1/ Impedancni neprzpusoveni nevadi jen diky mizivemu vykonu karty.
2/ Na vedeni dochazi k odrazum, ktere signal znehodnocuji a zeslabuji. Utlum neprizpusobenim je sice maly, ale neni to jedina nectnost neprizpusobeni. Pri neprizpusobeni vyzaruje cely kabel, dochazi zbytecne ke zhorseni odstupu signal/sum a signal je zbytecne znehodnocovan.
To ze jsou to jenom data a komunikacni protokoly si s tim vetsinou ucinne poradi, max. pri slabem signalu je vetsi PL. Kazda technologie chce vetsinou svoje a pokud tam ma byt 50Ohm kabel, mel by tam byt.
No nic, uz jsem se vykecal, tak jdu delat neco uzitecnyho.
Cus
...a myslíte že ty APčka co chrlej asiati po tisících maj skutečně 50 Ohm,dle mého tam nejakejch 10-20 Ohmů nehraje roli.Znam to z TV techniky kde to má mít 75 Ohm a má to od 50 do 100 +extrémy...