IMHO volby 2 a 3 jsou aliasy na 1 -> pokud se cloudy dohodnou ze neco budoun delat zavazne tak se dohodli a budou to delat. Pokud se dohonou nejake cloudy ze i jine cloudy budou neco delat tak pro ty jine je to jen doporuceni.
ad 4: napad je to minimalne zajimavy. Akoratze hlavnoy masou czf jsou lamy-co-tu-jsou-kolem-netu, ktery daj svy hlasy tomu kdo je pripojil/od koho berou inet. Takze pak staci aby se schazel Deu s xchaosem a je to(obrazne receno)
Nicmene jako hlavni problem parlamentu vidim jeho vykonou moc. Je hezke ze parlament schvali zakon, ze za vrazdu se pujde sedet, ale este jsem nevidel ze by vrazi chodili se prihlasit do basy samy, takze KDO bude v CZF zastavat ulohu policie?
Bez te je cely aprlament zase jen nejakym doporucenim, coz neni IMHO k nicemu.
4. Je ponekud nerealne, vpostate se vracis ke staremu dobremu czfree.org. Jenze NGO (parlament) nikdy nebude mit vykonou moc. Pravdepodobne me nikdy nic nedonuti abych NGO respektoval, budu ho respektovat do te miry kdy to pro mne bude vyhodne, kdybych se choval jinak, byl bych hlupak.
zkratkovite dalsi negativa (netreba rozepisovat, ve vlaknech o NGO je toho napsano dost:
vznik byrokracie v czf
nerealnost vytvoreni NGO
nerealnost provozovani NGO
elitarstvi
ohrozeni autonomie stavajichich celku
Dodnes neexistuje model CZFree.Org ktery by byl vetsinove akceptovatelny a to se o to dost lidi pokouselo.
Tak tohle je konecne tema, ktere mne fakt oslovuje... A stihnul jsi to formulovat "v terminu" - dik
Mne se nejvic libi ta druha moznost, navrhuju ale pridat ji jeste koordinacni funkci. Tzn nejen tvorbu navodu, ale i tvorbu jakychsi pracovnich skupinek, jejichz clenove tomu budou rozumet kapku vic nez ostatni a udrzej projekt dlouhodobe pohromade....
Jeste jsem chtel objasnit proc ve ctvrte moznosti je jednotkou node (rozhodovaci pravomoce v oblastech, kde toto pravo rozhodnuti bude zucastnenymi svereno).
U sdruzeni neni problem, ale problem nastava u siti, ktere nemaji jeden hlas za cloud, jako priklad vezmu sousedni Prosek. Chci spolupracovat s Prosekem, a kdo zastupuje Prosek ? Sima. Dohodneme se, ale za chvili vystoupi Oook za Prezleticky node ze by to chtel jinak. V cloudu takto usporadanem je node jedinym subjektem, ktery muze ctit dohody.
Dovedu si predstavit, ze se dohodne placnu treba vycleneni urcite sirky pasma pro telefonii, ale vsichni ucastnici takove dohody musi verit, ze to vsichni maji nejen ochotu, ale i silu provest. Dodatecne vylucovani z projektu je sice mozne, ale lepsi je tomu predchazet.
Mozna se lze v takovem cloudu dohadovat s node, jinde s celou siti nekolika node, ale pak zase vyvstava problem jak rozhodnout o nejlepsim reseni ? jasne, vetsina veci se obejde bez hlasovani, ale obcas je nutno sahnout po hlasovani. a jsme v tom - jaky hlas ma node, jaky hlas shluk node ? pro jednoduchost jsem to nazval parlamentem a vsunul volby pres node.
Ale to hlavni neni instituce parlamentu, ale to, ze v teto variante je (oproti jinym variantam) mozne trvat na ucinenych dohodach a vynucovat je v ramci ochrany (investic, casu) ostatnich ucastniku dohody (nejvyssi trest je vylouceni)
Mam pocit ze se snazis vytvorit jakysi optimalni, principialni model nasaditelny pro jakykoli projekt situovany do CZF, spis nez parlament celeho CZF.
Coz je jiste dobre, jen pak nevim proc tento navrh pak hlasovat na mezicloudovem srazu. Vpodstate se jedna o vytvoreni smluvnich podminek pro jistou subcast CZF (ta ktera se na projektu rozhodne podilet). Ale pak je to veci onech stran a pripada mi hloupe aby se k tomu vyjadrovali i ti kteri se projektu nezucastni.
Asi tak ten treti stupen, rekl bych ze v budoucnu by ani nebyl problem 4ty stupen..., ale tezko stavet dum bez zakladu rovnou od strechy ze...
Nejdriv tedy probrat na meziplotech ehm mezikloudech a pokud se to vyvrbi muze bejt i nakej dalsi stupen.
Nebo jinak, kdyz zalovim do historie, kdysi byl i stupen nula (ty stary cerny stranky s bajecnym logem czfree.net ne ty dnesni rozsypany pixely... ale to znaj uz asi jen pametnici no, a to se vedli diskuze jestli vubec se jako neco postavi ze je to strasne drahe... horko tezko se udelal nakej sraz, ale pak nastal boom, neboli postupny prechod ze stupne nula az defakto na dvojku (projektu se rozjelo hodne...)
Takze, super ze tento prispevek je, ale binarni schizofrenici (pokud jeste naci jsou, nebo vubeec naci sou, nebo sem jen vyjimka), posvatne veri na evoluci, a dilko katedrala and trziste (bazar)...
Staveni velkych katedral nikam nevede, jen nechat ty lidicky at se hemzej komunikujou... a vzejdou z toho takovy klenoty jako treba GNU/Linux....