Tak jsem jí nakonec otočil a signál se zlepšil. Měl jsem před tím asi 55-60% a nyní mám 85-90% a Net Stumbler ukazuje stabilně -50. takže je to super ! Akorát správci sítě se to nějak nezdálo ale nakonec jsem ho přesvědčil že to tak je dobře.
no nema cenu se hadat, ale rozdil pri spatnem nastaveni polarizace anteny je mnohem vetsi nez 3dB ac je to 100% vykonu. Kazdopadne jsem rad, ze problem byl vyresen a preji Kemikovi mnoho zdaru.
Cipisi, rozdil mezi H a V, tedy separace mezi polarizacemi, je nekde okolo 26 dB. 3 dB je separace mezi kruhovou a linearni polarizaci.
rozdil v sireni, resp. vliv prostredi mezi H a V polarizaci na mikrovlnach nehraje roli, na nizsich kmitoctech (napr. FM radio) se pouziva V polarizace pro plosne pokryti zejmena z toho duvodu, ze je snadnejsi realizovat vertikalni antenu na mobilni prostredky. Vlivem okolniho prostredi je obvykle pole vybuzene vertikalni antenou mene homogenni (kdeco na zemi je vertikalne, stromy, stozary, baraky a ma to na vertikalne polarizovanou vlnu vetsi vliv), na vetsi vzdalenosti se pouziva radeji H polarizace (mensi vliv stozaru, na kterem je antena umistena atd..). Na mikrovlnach neni vliv prostredi tak rozdilny pro ruzne polarizace, vzhledem k malym vlnovym delkam (2,4 GHz ma vlnovou delku cca 13cm)..
No ono je to stejnak fuk.
Do vzdálenosti cca. 50-100 metrů je to úplně jedno, co jsem několikrát zkoušel (500, 1200, 2500 metrů), tak se to víc jak o 3 dB nehlo. Dokonce v některých případech kombinace HV dávala lepší výsledky než HH. Na trase 2,5 km si H polarizace ani neškrkla, na V v pohodě.
Zkoušel jsem síta 21 a 24 dB, sektorovky 8 a 10 dB, SBF 16. Pokud by se dalo reálně těch 20-30 dB dosáhnout, tak by se zajisté používalo různých polarizací mnohem častěji.
A k té kruhové: dle zkoušení našeho providera to dopadlo katastrofálně, nejenže v lepším případě dosáhl stejných výsledků, ale zvládlo to i dost zarušit všechno okolo. Antény to byly tuším od Dawicomu.
Takže asi takhle. Záleží vždy na konkrétní situaci, jinak, než měřením se to zjistit nedá.