Chci se zeptat, jestli pojede toto...
router---ovisWDS1 - - - ovisWDS2 - - - ovisWDS3
na ovis2 a ovis3 bude pres ethernet napojen jeste jeden pocitac... Pojede vsude internet? (internet je bran z routeru-je to smc) Vim, ze se to tu probiralo, ale jen jako klinent atd.nejak jsem to moc nepochopil. Prosim poradte a nekamenujte.
Dekuji
nevite, zda-li se nejak necha (s jakymkoliv firmware - oficialnim nebo custom) nastavit na ovisovi (bud pres web, nebo telnet), aby se "nevideli" klienti pripojeni na temze AP?
A jeste jedna otakza. Nemate zkusenosti se snmp na ovisovi? Chtel bych monitorovat pripojeni/odpojeni klientu na AP, velikost prenesenych dat,...
Co se tyce, neviditelnosti klientu tak te asi sklamu, jedinym resenim se mi osvedcilo udelat apcko na ovisu, a klienty pripojovat tak, ze klient ma nejakej router a na nem naroutovanou subsit... to znamena ze mezi sebou musej trafikovat pres ovislinkaAP a dal pak do routeru co je u ovise... takze nakres:
takze pccka se nevideji a spojuji se pres router, kterej uz muze shapovat atd....
co se tyce snmp tak to na ovisu moc veci neumi, asi tusim jen pocty paketu na eth a wlanu... pres telnet a custom lukicFW by mozna slo udelat pocitani trafficu pomoci iptables (ze by si periodicky ovislink telnetem vyziral a stahoval z nej data ktery bysi vizualizoval na nakym serveru)
Zdar, přečetl sem tenhle thread do půlky, ale už nemám sílu pokračovat a prodírat tou záplavou dotazů, které se týkají routování obecně a ne tímhle HW.
Proto se zeptám radši rovnou. Mám (respektive jeden známej) tuhle krabičku a potřeboval bych jí "naučit" následující:
1. normální routování v režimu klient (tj. žádné bridge a podobné nesmysly)
2. iptables (NAT, port forwarding, )
3. iproute2
4. přístup přes ssh nebo alespoň telnet
5. DNS server/cache
Potěšilo by, kdy to šlo flashnout přes web rozhraní, abych se nemusel uchylovat k bastlení sériové konzole. Routování i linux nicméně ovládám
Zrejme asi naroky na misto, a taky to ze to mozna nikdo ani nepotreboval -> tudiz se o to ani nikdo nesnazil... kazdopadne na vetsi hratky s TCP/IP doporucuju ASUS500 je sice o neco drazsi, zato ale podstatne nadupanejsi a OpenWRT (na nasi siti pouzivame tento FW) je i krasne modularni s vlastnim balickovacim systemem... + lze naprikald pripojit i flashdisk kdyz je malo mista