xchaos
Samozvany gubernator
Team Member: MOD |
Bude po technické stránce vhodný pro všechny zájemce a bude připravený plošně nahradit IPv4, stejně jako Linux nebo OS X jsou dnes připravené nahradit Windows na desktopu - a to asi ve všem, kromě hraní her a některých nejspecializovanějších aplikací.
Otázka je, jestli budu lidi přesvědčovat, že by něco takového měli dělat - a to se týká jak výměny OS, tak výměny sí?ového protokolu. Bude to protokol pro ty, kteří budou mít dobrý pocit že jsou připojeni k síti která bude fungovat na rozdíl od Internetu bez jednoznačné centrální autority. Taková sí? ovšem bude možná náchylnější k nějakým útokům a poruchám, a tak ji rozhodně nebude možné doporučit všem.
Bude to prostě něco, co bude pro každého kdo o to bude stát nějak fungovat - v Linuxu si můžu vybrat mezi KDE a GNOME, nebo mezi reiserfs, ext3 či xfs (poslední jsem ještě netestoval). Můžu se zmínit o konkrétních problémech, které jsem měl s reiserfs na 80 GB velkém diskovém oddílu - ale to nic nemění na tom, že je to stejně jako ext3 v podstatě univerzální filesystém, který je použitelný pro každého.
Myslím, že v budoucnu zkrátka lidé nebudou řešit jakou technologií je jejich zařízení připojeno do různých počítačových sítí tvořících Internet. Někdo pojede IPv4 přes NAT, někdo IPv6, a někdo třeba můj GFNP, přes který bude tunelovat TCP/IP přes svoje TCP/IP aplikace.
Jenže je jaro, a venku je hezky, takže implementace GFNP určitě není na pořadu dne.
Naposledy upravil xchaos 03.05.2005 v 08:28
|