Moc v tomhle nechodim, ale zajimalo by mne cim je mozne prodlouzit maximalni delku UTP. Nekteri vyrobci uvadi max 100m, nekdo rika ze i klubko 305m chodi dobre...
Je mozne delku kabelu prodlouzit napr switchem? Jako ze by sel kabel cca 80m do jednoho domu, tam by byl switch ze ktereho by slo ze pet dratu do pocitacu a jeden drat cca 80m by pokracoval dal do dalsiho domu apod? Nebo je potreba jineho aktivniho prvku?
diky moc za odpoved... nejak tak jsem to predpokladal. Jeste dotaz: jake je teoreticke mnozstvi takovych switchu v kaskade? Resp. kolik svitchu takto zapojenych za sebou zvladne treba WRT54g apod...
Vzdy zalezi, jake zarizeni je na koncich toho dratu. Pokud jsou na obou koncich zarizeni od fy. Intel, uvadi se s kvalitnim kabelem (STP????) max. delka i 300 metru.
když vytahneme měřák na sítě, tak se dovíme, že u cca 95 metrů jsou špatné NEXTy, přeslechy a tak ta hranice 100m je taková pamatovatelná hranice. Může samozřejmě šlapat delší úsek, ale už tu můžeme narazit na zpoždění a ztrátu rychlosti.
Z praxe mám poznatek o poklesu až o 40% rychlosti při využití kabelu zároveň pro telefon. Přepínačů (switch,hub,rep..)může být teoreticky mnoho. Zkušenost mám do 300m a se třemi switchi.