CZFree.Net Home Page Diskuzní Fóra CZFree.Net Archív Často Kladených Otázek Registrace Nových Členů Archív Odkazů Seznam Členů Fóra CZFree.Net Czech Node Map hosted @CZFree.net CZFree.Net WIKI
CZFree Network Portal vzkazy | ovládání | pokročilé hledání   

Odpovědět k Tématu 
CZFree.Net forum: Wireless community network CZFree.Net > Fórum > Klubovna > Finále první ligy ve flamingu: Danny-xChaos (původně: Konec 10.5 Ghz ??)
« 25262728293031323334353637 »
Autor
Téma  < Předchozí Téma   Další Téma >
danny

Team Member: ADMIN

User is Mapper

Příspěvek č. 481 

Old Post 13.05.2005 v 20:17
danny je pryč   Click Here to See the Profile for danny   Find more posts by danny         Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
danny

User is Mapper

Příspěvek č. 482 

Old Post 13.05.2005 v 20:18
danny je pryč   Click Here to See the Profile for danny   Find more posts by danny         Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchaos
Samozvany gubernator

Team Member: MOD

Příspěvek č. 483 

Old Post 13.05.2005 v 20:27
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
xchaos
Samozvany gubernator

Příspěvek č. 484 

Old Post 13.05.2005 v 20:36
xchaos je offline   Click Here to See the Profile for xchaos   Find more posts by xchaos   Click here to Send xchaos a Private Message   Click Here to Email xchaos   Visit xchaos's homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
critter
Nic mne nenapada...

Příspěvek č. 485 

critter

Old Post 13.05.2005 v 20:44
critter je offline   Click Here to See the Profile for critter   Find more posts by critter   Click here to Send critter a Private Message   Click Here to Email critter     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
_the_wolf_
me

Příspěvek č. 486 

Old Post 14.05.2005 v 12:02
_the_wolf_ je offline   Click Here to See the Profile for _the_wolf_   Find more posts by _the_wolf_   Click here to Send _the_wolf_ a Private Message     Visit _the_wolf_'s homepage!   Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
critter
Nic mne nenapada...

Příspěvek č. 487 

critter

Old Post 14.05.2005 v 12:04
critter je offline   Click Here to See the Profile for critter   Find more posts by critter   Click here to Send critter a Private Message   Click Here to Email critter     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
danny

User is Mapper

Příspěvek č. 488 

Old Post 14.05.2005 v 12:36
oook
Senior Member

Příspěvek č. 489 

Nemam rad Jestirky (vcetne popiracu Holocaustu a 9/11).

Old Post 15.05.2005 v 15:50
oook je offline   Click Here to See the Profile for oook   Find more posts by oook   Click here to Send oook a Private Message       Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
critter
Nic mne nenapada...

Příspěvek č. 490 

critter

Old Post 15.05.2005 v 16:15
xchaos
Samozvany gubernator

Příspěvek č. 491 

Naposledy upravil xchaos 15.05.2005 v 17:18

Old Post 15.05.2005 v 17:15
danny

User is Mapper

Příspěvek č. 492 

Old Post 15.05.2005 v 17:32
xchaos
Samozvany gubernator

Příspěvek č. 493 

Ad hosting:

Nemyslím si že jsem chytřejší - jenom prostě mám desetiletou zkušenost s provozem ledasjakých vlastních i cizích aplikacích na ledasjakém hardwaru, a vím tolik, že i když se vyhneš zjevným chybám, tak je výsledkem prostě pořád deterministický chaos. Taková věc jako webhostingový server je provozovaná v reálném světě, a ne v laboratorních podmínkách.

Jak chceš mít webhostingový stroj ošetřený proti tomu, že přijde tuna mailů současně a přetíží antivirový a antispamový filtr ? Nebo proti tomu, že lidi prostě uploadnou debilní PHPko ? Nebo že MySQL procesy poněkud přerostou nad únosnou mez ? Teď v neděli když restartneš přebujelé služby, tak se nějaká pamě? uvolní - a disk se do paměti vzápětí začne cacheovat průměrnou rychlostí 3 MB/sec, dokud volná pamě? nedojde... víš, já začínal na 8bitech s 64 KB RAM, takže mě tahle čísla pořád ještě celkem fascinují... :-)

Tohle se dá řešit jen rezervou výkonu, a tu má náš dražší hosting. Náš levnější hosting má rezervu pokaždé, když ho upgradneme - a během čím dál kratší doby lidé tu rezervu vyčerpají.

Jinak na rozdíl od tebe jsem si nevšim, že bych měl problém přiznat, když něco nevím, nebo něčemu nerozumím. Fascinuje mě spíš nadutost, se kterou ty automaticky předpokláš, že ty rozumíš všemu, zatímco ostatní nerozumějí ničemu. Stavový prostor všech možných problémů se kterými ses v životě setkal a které si už dokázal vyřešit je nutně omezený, stejně jako u kohokoliv jiného.

Skoro bych řekl, že nemáš dostatek zkušeností s provozem rozsáhlých unixových systémů, které kromě toho že na nich běží stovky interaktivních webů ještě navíc využívají tisíce mailových, FTP a SSH uživatelů... ale nejsem na rozdíl od tebe rejpal...

home:~# ls /var/mail|wc -l
2152

Ad veřejné adresy v OSPF:

Jak už z logiky věci vyplývá, každý OSPF cloud si to nejspíš bude řešit po svém - stěží vznikne nějaké "závazné nařízení" pro celé CZFree. Některé OSPF cloudy jsou v monopolní správě určitých jedinců a firem - nicméně OSPF cloud Břevnov je provozován na základě konsensu jednotlivých provozovatelů OSPF routerů. Zatím se snažíme naši cca 200 řádkovou tabulku spíš optimalizovat - takže kdybych do ní vypustil dalších 80 řádek veřejných adres šířených jako /32 sítě, tak by mě asi majitelé zvláště některých slabších routerů docela hnali. Nehledě na rychlost konvergence OSPF (nebo jak se tomu říká). Nehledě na to, že v případě, že se uplatní volba gatewaye - ne tebou prosazované tunely, ale více paralelních výchozích bran generovaných Sedlem - tak těch /32 adres brzo budou stovky až tisíce.

Tvoje kritika PIMPu tedy vyplývá:

1) z toho, že jsi se s daným problémem ještě nesetkal (možná protože se ti daří zastávat v zaměstnání takovou výsadní pozici, na které jsi odstíněn od problémů uživatelů některých dementně napsaných wokeních aplikací)

2) z neznalosti problematiky konkrétních OSPF cloudů v rámci CZFree.Net, které si veřejné IPv4 adresy do routovací tabulky pustit nechtějí.

3) z nedostatku zkušeností s provozem rozsáhlých technologicky heterogeních sousedských sítí

Skutečně mě fascinuje, že řekneš, že "detailně nevíš na co si během své praxe narazil". Koexistence veřejných a privátních adres je poměrně běžný problém v jakékoliv instituci, která nemá automaticky přidělené tisíce veřejných IP adres... čekal bych, že takový megaprofík jako ty to už někdy někde viděl, ne ?

Pokud se ti daří žít ve svém vzdušném zámku bez nutnosti občas vysvětlovat wokením lamám proč jim nejde namyšit a naklikat něco co mají pocit že by jim namyšit a naklikat jít mělo, tak gratuluju - to je dnes v rámci IT skutečně výkon. Mě se to dlouhá léta dařilo díky vývoji SW pro DOS, ale tahle éra skončila, a je to marné - woknaři prostě (svojí samotnou existencí :-) vytvářejí problémy a chtějí aby je za ně někdo jiný řešil.

Naposledy upravil xchaos 15.05.2005 v 19:18

Old Post 15.05.2005 v 19:12
jkt
Senior Member

Příspěvek č. 494 

cd /local/pub && more beer > /dev/mouth

Old Post 15.05.2005 v 20:00
jkt je offline   Click Here to See the Profile for jkt   Find more posts by jkt   Click here to Send jkt a Private Message   Click Here to Email jkt     Reference obchodniku Upravit/Smazat Příspěvek   Odpovědět s Citací  
danny

User is Mapper

Příspěvek č. 495 

Old Post 15.05.2005 v 21:15
xchaos
Samozvany gubernator

Příspěvek č. 496 

To jkt: proč bych proboha měl plýtvat veřejnými adresami na číslování páteřní sítě? to už bych to spíš očíslovat 192.168 ... kdybych nechtěl být v CZFree.

To Danny: bla bla bla. nemáš se co hrabat v nastavení našeho serveru... ovšem na home.arachne.cz má účet kdekdo, takže to nepřekvapí.

U PHP skriptů které lidi uploadují na server se nedá dělat nějaký audit, takže debilně napsaný skript může někdo uploadnout i tobě. Může jít prostě o špatně optimalizovaný SQL dotaz - ten se volá z PHP skriptu, proto říkám "debilní PHP skript", i když je to třeba nepřesné. Nevím jak tyhle věci umíš optimalizovat - možná máš prostě štěstí na neziskouvou spolupráci s lidmi, co programují inteligentně, což ale vypovídá spíš o nich, než o tobě.

Pokládám se za programátora, ne za linuxového administrátora, natož pak dobrého. Většinu věcí na home.arachne.cz dělali různí lidé - správu serveru outsourcuju - což je myslím pěkně patrné i z mého účetnictví. Reálně lidem kteří rozumějí Linuxu platím peníze (nebo se o to aspoň snažím).

Musím říct, že jako programátor jsem velmi alergický na většinu adminů. Open Source filosofie mě pochopitelně nutí rozlišit konkrétní instanci mého programu, běžící na mém vlastním hardwaru, na které jediné mám šanci vydělat peníze, od open-source zdrojového kódu, který dám k dispozici každému, takže jsem víceméně nucen se taky trochu přiučit administraci Linuxu.

Nicméně většinu linuxových distribucí pokládám za zmatenou, serverových i desktopových. Proto se mi taky líbějí linuxové routery - jednoduché, přehledné, deterministické (no, kromě toho Wi-Fi :-). Je více než pochopitelné, že něco takového jako routery lze dělat neziskově - zatímco webhosting je komplexní záležitost, a udělat ho neziskově je podle mě problematcké.

A mimochodem že by zatížení antivirového a antispamového filtru (ta antispamovost podle mě vůbec nefunguje) mohla snížit nějaká "jednoduchá pravidla", o tom teda dost pochybuju. Každopádně něco se s tím dělat bude - no a co ?

Naposledy upravil xchaos 15.05.2005 v 21:42

Old Post 15.05.2005 v 21:37
Veškerý čas je GMT. Aktuální čas: 02:55.  Předcházející Téma   Další Téma
Odpovědět k Tématu
« 25262728293031323334353637 » 
Zformátovat pro Tisk | Stáhnout Téma do Palma | Poslat Téma E-mailem | Odebírat tuto Diskuzi

Search this Thread:

CZFree.NET | Copyright ©MMII - MMXIV CZFree.NET | Kontaktujte Nás