mohli byste mě prosím utvrdit v mojí myšlence? omlouvám se za můj neznalý dotaz, ale zabývám se spíš konstrukcí držáku a zaměřovací části opt.poj. než samotnou optikou.
jen bych se chtěl ujistit pro co nejlepší konstukci tubusu jaké parametry mají mít čočky. po přečtení fora předpokládám následující:
pro přijímač:
-velká čočka
-malá mohutnost
- na ohnisku tolik nezáleží
pro vysílač:
-čočka může být menší než pro přijímač
-malá mohutnost
-ohnisko co největší
imho by do vysilace byla lepsi takova lupa, co bude v ohnisku svirat stejny uhel kranich paprsku, jaky ma ta vysilaci LED. Tudiz cocka s velkym poctem dioptrii :-)
Oduvodnuju si to tim, ze se hodne svetla z LEDky dostane skrz cocku ven.
Pouzitie asferickeho okularu vrelo doporucujem
zohnal som si jeden za 800SK kus a trosku som sa sim hral
pri idealnom zaostreni na 200m som videl na stene ostry priemet vyzarovacej plochy aj s privodnym vodicom!!!
skusane to bolo s tubov od silikonu ako drziak okularu
v terajsej konfiguracii pouzivam TXka upevnene v plechovke 100mm (zradlo pre psov) co umoznuje idealne vysredenie v plastovych 100mm rurach
potom uz iba staci vyrobit redukciu zo 100mm na vonkajsi priemer okularu a finalne zaostrenie urobis posuvanim plechovky s TXkom dopredu alebo dozadu pricom krasne uvidis maximum reflektovaneho svetla na odrazku...
ak obmotas plechovku par vrstvami izolacnej pasky tak top bude sucasne aj vyborne aretovane....