No a co se na to podivat z druhy strany ? Sosaci budou porad a na misto nejaky pekelny download kese (kera stejne bude porad jina pac se vzdycky za chvilku zaplni a premaze necim jinym ),tak by stalo posilit meziklaudovy spoje.Dle me by to bylo rychlejsi,levnejsi,ucelnejsi.....Je fakt,ze si nebudeme moct rikat jak je nekdo/nebo jak jsme dobry ze sme takovou vec vymysleli,ale ucel sveti prostredky ne ?
Tohle jsem se už pokoušel řešit u mě (např. nejsnáze pomocí mod_proxy), ale nakonec jsem dospěl k_závěru, že nejrychlejší bude to zaindexovat do stahovacího systému fileserveru, počkat, až se to stáhne, a pak to nabízet lidem okolo (kteří si již na můj fileserver zvykli). Není to asi nejšetrnější (není to automatika, je to oslomatika), ale šetrné to je.
Nicméně pokud se někdo rozhodne něco podobného napsat, tak nabízím spoustu místa na fileserveru (momentálně volno asi 200 GiB, někdy během září přejdu na nový server a volno bude asi 4_500 GiB), ale budete muset vyřešit to, že se ten server nenachází na spojovací trase, ale mimo (tzn. nebude se přímo nabízet, ale indexovat a NATovat).
Anebo nabízím aktivní podporu (a vývoj) P2P protokolu, který bude umět výše uvedené (např. na bázi zjiš?ování počtu hopů a rychlosti/vytíženosti spojení na linkách k_cíli).
Ale nemyslim si ze by to bylo neresitelne. Proc po zjisteni zdroju nezacit stahovani od vsech maximalni rychlosti? O propustnost se pak nema starat aplikace ale QoS aspol. Pouze v pripade "nespecham" by bylo treba rozhodnout odkud a kolik, nicmene bohuzel bude imho tohle pouzivat malokdo.
Vytvareni noveho protokolu mi prijde zbytecne, ale mozna jen netusim co si Alim predstavuje ze by mel umet. S torentem mam v czf dlouhodobe dobre zkusenosti...
A posledni postreh... mozna by bylo dobre vytvorit/pretvorit torrent klienta aby zaroven podporoval klasicky torrent z internetu a jeho specialni aplikaci v czf......
Na podobném principu po mě někteří chtěli, abych udělal distribuovaný DirectConnect server. Tam je jeden ze zásadních problémů to, že protokol DirectConnect na něco podobného není stavěný, takže inteligenci by musel převzít server a všechno by řešil na principu distribuovaného přenosu (tedy všechna data jedou přes server, který si rozhoduje, od koho to bude stahovat + možná i nějaká proxy). O BitTorrentu jsem také uvažoval, ale tam to naráží na specifikace protokolu ještě víc a nedá se to obejít tak snadno jako u DirectConnectu.
Pro získávání informací o síti by to vyčítalo z nastavení qaggy (buď odposlouchávním nebo přes DBus, pokud to qagga podporuje; tím pádem by to bylo schopné reagovat i na výpadky sítě) a vzájemnou komunikaci by nejspíš řešilo ICE (protože je to velmi dobrá a rychlá abstrakce).
Qagga je aplikace pro dynamické routování, která sleduje okolní provoz a podle toho upravuje routovací tabulky (díky ní se automaticky přepne na záložní spoje při výpadku a po opravě zpět). Díky použití Qaggy (která je nasazená na naprosté většině routerů v CZFree.Net) by nebylo těžké generovat rozložení sítě a podle toho upravovat, odkud stahovat (resp. bylo by to těžké, ale nemuselo by se starat se o hledání spojů, to by dělala Quagga).
ICE neboli Internet Communications Engine je velmi rychlá abstraktní vrstva do C++, Pythonu, Javy a dalších jazyků, která velmi usnadňuje práci v síti (hlídání spojení, posílání signálů, RPC, broadcast, multicast, ...)
Preferuji DirectConnect, protože je snažší jej přinutit takhle pracovat, aniž by se muselo zasahovat do klientů. Sdílení po částech by mohl poskytovat server pomocí proxy (nějaká jednoduchá disková cache).
Jo, a klidně to napíšu (resp. stejně to napíšu, i když se rozhodnete pro BitTorrent, protože jsem na tom už začal pracovat).