jsem majitelem notebooku ASUS M6B00A , se kterým jsem naprosto spokojen, akorát jsem po 6 měsících spolupráce s tímto NTB narazil na drobnou chybičku. NTB mi totiž nepodporuje 12 a 13 kanál, což by u NTB zakoupeného u oficiálního distributora v ČR asi měl.
Po intenzivním pátrání jsem zjistil následující:
dle specifikace výrobce vestavěné miniPCI INTEL Wireless/PRO 2200BG(viz. soubor 2200BG_ProdBrief.pdf) se instalovaná miniPCI karta vyrábí ve dvou hardwarových provedeních a to
MOW pro USA pouze 11 kanálů a ROW až 14 kanálů.
Nějakým nedopatřením byla do mého notebooku instalována
karta MOW. Z tohoto důvodu notebook ne zcela splňuje
evropské normy a neměl by se u oficiálního distributora v ČR vůbec objevit.
Autorizovaný servis SIL mě kvůli takovéto banalitě nutí zaslat celý NTB na otestování, ale já jsem si 100% jist, že problém je právě v onom miniPCI modulu a stačilo by zaslat pouze tento modul na výměnu. Mimochodem se domnívám, že miniPCI modul by měl být uživatelsky vyměnitelný stejně jako HDD nebo rozšíření paměti.
Prosím tedy všechny uživatele NTB tohoto renomovaného výrobce ASUS aby se podělily se svými zkušenostmi ohledně funkce instalované miniPCI karty INTEL 2200BG. Zajímalo by mě totiž, jestli jsem jen vyjímka, nebo je to u ASUSU pravidlo, že k nám posílá notebooky s wifi pouze pro USA. Jinak karta nenabízí 12 a 13 kánál v režimu ad-hoc a v režimu infastructure klient nevyhledává AP vysílající na těchto kanálech..
Opravu NTB si by? je ještě v záruce asi vyřeším sám zakoupením jiného miniPCI modulu a jeho výměnou za stávající. Kdyby se někomu hodil miniPCI modul INTEL 2200BG bez podpory 12 a 13 kanálu, bude asi začátkem října k dispozici.
Děkuji za poskytnuté informace.
S přáním hezkého dne Jaroslav Manych
PS: Pokud by to bylo pravidlem, mohli bychom se domluvit na společné reklamaci a? si hoši v SILu užijou.
To jmanych:
ja mam pro zmenu notebook ASUS A3519LU, kterej ma v sobe naprosto stejnej miniPCI modul jako ten tvuj NTB. Podle me to neni zadna zamena MOW a ROW od firmy ASUS. Podle me tam davaj naferovku MOW (tedy bez 12., 13. a 14. kanalu).
Ja jsem na to prisel nedavno, kdyz jsem stavel jedno AP a nastavil jsem ho na 13kanal a NetStumbler nic nevidel. Taky jsem zjistoval, proc nelze na tom danym modulu nastavit 12. a 13. kanal a dospel jsem k zaveru, ze to tak je asi spravne.
Moje vysvetleni: Jelikoz se do techto NTB od ASUSu davaji opravdu asi jenom miniPCI moduly ROW nebo MOW, tak firma ASUS dava radeji pro cesky trh MOW, aby nesel nastavit 14. kanal ( ktery je, jak tady nekdo rikal, pro Japonsko ) a nebyla tak porusena licence CTU. Podle me ROW s 11. kanaly licenci CTU neporusuje, ale nechapu, jak to nekdo moh schvalit k prodeji na ceskem trhu.
Taky Intel(R) PRO/Wireless LAN 2100 3B, taky šlo jenom 11 kanálů, ale v XPčkách stačilo u vlastností adaptéru jít do Advanced a vybrat "Enable" u "Extended Channel Mode". Ovšem kamarád měl stejný problém u jiného notebooku (typ NB ani karty si nepamatuju) a myslím že to takhle jednosuše nešlo, řešil to s dodavatelem.
Nejlepší je imho vyměnit Intel za atherosku, pokud to ovšem není blokované jako u IBM Anténní konektory jsou stejné, akorát interní anény asi moc nepojedou na 5GHz.
Ja mam notebook prestigio nobile 156 ke kteremu jsem si koupil Intel PRO/Wireless 2200BG. Nevim jestli mela 11 nebo 13 kanalu ale po par dnech jsem ji vymenil za Intel PRO/Wireless 2915ABG,
ktera ma 13 kanalu a citlivost temer stejnou. A i na integrovane antenky v notebooku jsem chytnul 5GHz AP na cca 3km.
DD,
ohledně té blokace na určitý tip miniPCI vím. Údajně se měla vyskytovat u výrobce, který hlavně bohatne na spotřebním materiálu (HP). Pro tento notebook je ta intelovská karta vyráběna zvláš? a je o 100% dražší. Tiše jsem doufal, že mnou obdivovaný ASUS, kterému zatím z výrobců výpočetní techniky důvěřuji nejvíce, takovu zhovadilost do svého produktu neimplementoval.
Ke 14 kanálu žádnou výhradu nemám, vím že u nás není povolenej a tudíž jsem ho ani nehodlal používat. Uvedl jsem jen to co jsem ze specifikace karty vyčetl. Jelikož jsem z okresního města a na bezdrátu je tu docela rušno, tak mi vadí, že jsem u v ČR oficiálně zakoupeného NTB omezen pouze na 11 kanálů, když se zde může používat kanálů 13.
Nedalo mi to, a usilovně jsem přemýšlel, kde na ověření sehnat jinou miniPCI kartu. Časem jsem si vzpomněl, že u zařízení ALFA AIP630 někde psali, že by něco takového měla obsahovat a jelikož se mi doma povaloval jeden nevyužitej kus, tak jsem ho rozlousknul. Uvnitř se skutečně skrýval miniPCI modul s PRISM chipsetem. Nainstaloval jsem ho do NTB a hle, karta byla nalezena, nainstalovaly se drivery, doinstalovala utilita a jelo to. Výsledkem je, že je 12 a 13 kanál na světe, jediné co nefunguje, ale to se dalo očekávat a dá se to oželet, je tlačítko pro aktivaci a deaktivaci karty a identifikační LED dioda. Jinak vše OK. Nyní zvažuji koupi ATHEROSE CM9 AR5213, nebo si počkat na verzi s tím novým čipsetem AR5414. Možná do výběru ještě přidám tu abg verzi od INTELU, ale zatím jsem ji neobjevil, kde by se dala sehnat.