Ohledne tech zminovanych 486tek a RedHatech:
Ja momentalne beham jeden bridge na 486/33 s 80MB diskem a 8MB RAM, jede na tom RH6.2 s jadrem 2.4.19, bridguje metalicky ethernet na proxim symphony (nekdo muze podotkout vykopavka, ale za tu cenu jsem to nemohl odmitnout), vypnute vsechny nepotrebne sluzby, bezi uz pul roku bez restartu a dokonce pres nekolik bliknuti elektriny (coz server s iP120 nerozchodil . Jsem zastancem cisteho linuxu bez nejakych grafickych toolu (kvuli kterym zase vetsinou musite mit X a na terminalu to neni ono).
Jeste tak tooly typu netconf (v textove grafice).
Jentak mimochodem, kdyz srovnate odber stroje s floppynou a diskem (samo po zastaveni disku) tak to neni temer zadny rozil, a 80MB disk lze poridit i za 100.-Kc (nevim co stoji floppyna) nehlede na pohodli s jakymkoli updatovanim.
Bye Yupee
Tak jsem se tím vším prokousala, a výsledek... Někdo doporučuje to, někdo ono, někdo říká velkou distribuci, někdo ne, stačí na jednu disketu, Lunux, BSD, nebo wokna. Podle mě super nápad na vytvoření CZfree routeru a jeho možnost stáhnutí v ISOu zapadnul a jediné co se člověk od lidí co něco podobného umí (nebo to aspoň tvrdí) je ten "nauč se linux..". s opravdu originálním dodatkem, že tě to naučí nějakej kamarád, případně ještě lepším, že je tolik konferencí a mailing-listů kde ti poradí... A na konkrétní dotaz stejně nikdo neodpoví. Pak proč asi svět ovládá Windows... že. Jediné co potřebuji je router nejlépe na disketu, který bude podporovat XI626 a dvě starší sí?ovky a mít snadnou konfiguraci. Zkoušela jsem hromadu minidistribucí a jediná se snadnou správou je freesco. Jen tam nejede wifina. Jak je psáno někde výš, protože má staré jádro. Na konferenci co je na freesco.org sice někdo psal že mu to jede, ale na prosbu o radu, nebo info nikdo nereaguje. Typické
No, s jednodisketovou distribuci je trochu problem. Linux guru se sni docela nadre, nez ji rozchodi, bezny uzivatel nema sanci.
No a ti co tomu rozumi jsou zpravidla dost vytizeny, tedy neni to tak ze by nechteli odpovedet.
Pokud mas Orinoco WiFi:
Zkompiluj kernel 2.4.18 presne podle tveho kompiku (pokud nenajdes v sitovkach tu svoji, vyber NE2000), vyber podporu pro WiFi, ale nevybirej ovladac pro Orinoco. Vypni podporu PCMCIA
Nainstaluj nejnovejsi PCMCIA - pcmcia-cs.
Nainstaluj wireless tools.
Ted staci zkonfigurovat sitovky a WiFi a melo by to fungovat.
1) Nikdo netvrdi, ze je linux jednoduchy - za svoji slozitost ale ma co nabidnout.
2) Pro kazdy ucel se hodi neco jineho - proto zminovane rozpeti doporuceni.
3) Usili na formulaci svych pozadavku a vstrebani informaci musi vynalozit kazdy.
Konkretne:
1) Napad vytvorit odlehcenou distribuci pro ucely czfree jsem take jiz vyslovil.
2) Udelat jednoduchou minidistr neni problem, pokud si do ni prelozi kazdy sve jadro. Doplnenim sveho jadra do jakekoli distr ji lze rozsirit o podporu wi-fi.
Mam na routeru Debiana, neni to moc mini, mam tam i kompilator etc. Je toho cca 220MB, nedavno jsem to upravil do uhledne formy, aby to nebylo nejak zpraseny a dalo se to davat na dalsi routery.
Pokud mate HDD aspon tak 300M (je treba nejaky misto na logy) tak vam to muzu dat - staci to roztarovat, pustit lilo, zmenit par ip adres a eesidu a je to.
Mam tam vlastni 2.4.19, umi to par beznych ethernetovych sitovek, NE2k, 3C9xx, 3c509, 8139too.
Je tam HostAP, a moduly potrebne pro PCMCIA+Avaya.
Provozuju na tom Avayu a XI626. Je tam zebra a nastroje ktery sem behem nekolika mesicu provozu potreboval. Apt-get zajisti zbytek ;-))
Takze kdyby nekdo chtel, muzu mu to nejak nakopirovat a ozivit, nebo vypalit na CD, nebo neco takovyho...
Pokud ale bude brzy pristupna ta minidistro na CF (coz znamena ze se vejde do nekolika malo MB), tak si pockejte na ni, to bude asi lepsi.
Diana: Ja provozuju FREESCO na hodne rozmazlenem stroji P100, jede vyborne uz dlouho, akorat jsem mel problemy s floppy verzi, ktera porad padala - po nekolika dnech provozu se premazla pulka diskety a router byl naprd. Bohuzel dalsi nevyhoda je, ze jsem musel pouzit WiFi Ethernet Bridge od SMC.
Mimochodem, aby jste byli v obraze, tento bridge ma v sobe ELAN procesor od AMD (lze ho pri kompilaci nastavit mezi haldou x86 procesoru) na 33MHz, trochu FLASH pameti (ta se da koupit za par slupek), nejakou RAM, PCMCIA radic s PCMCIA WiFi (bez popisky) a Realtek Ethernet chip. Cili vlastne obycejnej minipocitac. Skoro bych se vsadil, ze tam nacpali LINUX.
Takze FREESCO je fajn, pokud clovek nepotrebuje WiFi ani nic jinyho, je genialne jednoduchy a kdyz clovek blbe nastavi IRQ a pod. tak mu je to jedno a stejne funguje. Nejsem si jistej, jestli po prekladu novyho jadra to bude behat, protoze FREESCO pouziva strasne stare jadro, tusim 2.0, ktere pouziva jeste ipfwadm namisto iptables nebo ipchains...
Zkusmo jsem si zkompiloval jaderko pro svoji 486ku (prekvapive melo 970kb), a nejak se to zakouslo po startu, ale netusim proc, v Linuxovi jeste moc dobre nebeham... :-(