Potřebuju vést cca 12m koaxiálu k anténě, ale zjistil jsem, že přesně na plánované trase koaxiálu už je nataženo jedno přebytečné UTPčko.
Když má UTP impedanci 100ohmů, proč by nešlo spojit dva kroucené páry paralelně a použít k vedení 2.4GHz signálu z wifiny?
(vím, že je to nestíněné - jak moc to bude vadit?)
No, paralelne bych to nespojoval. Na 12m a 2,4GHz bude v ruznych parech uz prilis velky fazovy posun a tudiz ztraty. Jinak s jednim parem se da ocekavat utlum tak 30dB a PSV cca 2.
Konečné řešení to není, jedná se o dočasnou záležitost (tak cca 2 týdny).
Mimochodem, koupil jsem RSMA a N, vyzkoušel to doma s 10m UTPčkem (dva páry jsem spojil paralelně) to prostě funguje a útlum ani není tak extrémní, asi 15dB. Takže ani nepotřebuju regulaci na kartě
Mám ten názor, že existují dvě cesty, jak dělat RF věci:
- všechno pracně spočítat a vyrobit a když se někde udělá nepřesnost řádu desetin milimetru nebo milimetrů, tak už to zásadně degraduje funkčnost
- nějak to splácat víceméně náhodně bez tuny vzorečků a na třetí nebo maximálně čtvrtý pokus to bude fungovat
Profi návrhem antén se nezabývám a tak jdu druhou cestou a zatím docela úspěšně )
Jak se říká "nejlepší PSV je takové, které nevím...", u wifin s max. PA výkonem 100mW je dost nepravděpodobné, že bych pokusy s anténami odprásknul koncový zesilovač. Takže experimentz rulez