na PC (Win2000) mam dve sitovky, jedna 192.168.2.22, brana 192.168.2.1 na internet v baraku, druha 10.40.2.42, brana 10.40.2.1 do freenetu.
Potrebuju to nastavit tak, aby pokud mozno obe jely na DHCP a na vsechny adresy krome .czf (resp. 10.x.x.x) jsem sel pres tu prvni. Na ten zbytek (freenet) pak pres tu druhou.
Existuje ve windowsech nejaka staticka routovaci tabulka, kde by se to nastavilo? Prisel jsem na "route add .. -p", takze do CZF se pres IP adresy dostanu, ale netusim jak nastavit DNS? Je to vubec mozny takhle vymyslet - nemusi byt pouze jeden DNS server?
(asi bych s tim normalne neotravoval, ale "Velkou knihu o TCP/IP a DNS" ma pujcenou uz asi mesic kamos )
to ti poradim.
route add 10.0.0.0 mask 255.0.0.0 10.40.2.1 -p
tim zajistis, ze ti czf pojede pres sitovku s timto rozsahem
no a pak aby vse ostatni slo na branu:
route add 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 192.168.2.1 -p
zbytek pak resit nemusis.
Prepinac "-p" zajisti, ze se ti tyhle routovaci tabulky po resetu nevymazou.
svuj vysledek si muzes zobrazit prikazem "route print"
Je to logicke, protoze na zodpovidani *.czf chce vyuzita DNS server nekde s adresou 10.x.y.z a na zodpovidani jakychkoliv ostatnich domen nejakou DNS od providera.
Priznam se ze mam tentyz problem a nenapade me lepsi reseni nez rozjet si vlastni DNS server kde nastavim do resolv.conf (jako nadrazeny) ty providerovy DNS a zaroven si tam dam slave zonu .czf, ktera bude mit master nekde v czfree. Jak to rozjet na woknech netusim...
Takhle jsem to nakonec vyresil, proste kluk sice ma doma ADSL, ale vsechny jeho kompy vyuzivaj moji czfree DNS, protoze ta samozrejme preklada i verejny domeny.
Pokud by neprekladala, tak by to taky dost mozna vyhnivalo na timeoutech a to by pak klient nebyl moc rad.
P.S.: ten config nepotrebuju, Bind si nastavit dokazu, ale davat klientovi domu servr s linuxem je opravdu vtipne reseni.
Resenim je nastavit jako dns nejake dva dns servery z czfree.
Pokud je mi znamo, vsechny czf dns servery resolvuji i internetove domeny
(vlastni data pak tecou podle tvych rout v tabulce)
Aspon to plati u vsech, se kterymi jsem si kdy potykal.
Ka jakemukoliv serverovemu reseni na windows mam jaksi nejak vrozeny odpor, takze me ani nenapadlo ze by bind byl i pro wokna...
Resenim s tim, ze si klient nastavi pouze CZF DNS je sice funkcni, ale spatne. Mam v siti jeden takovy pripad. Pro nej je dulezitej jeho internet a k nam jsem ho pripojil jen protoze pres jeho dum jde kabel mezi dvema klienty nasi site a kvuli delce je tam switch.
Klienta nejake czfree nezajima, tak ten kabel odpoji nebo to zrovna nepojede nebo cokoliv a jemu tim padem nepojede net... Navic na takovym kompu musi mit statickou routu 10.0.0.0/8 na branu smer czfree. Teda aspon v mym pripade ze ma klient nekolik kompu na switchi a jeden z nich je jeho adsl brana jinej z nich je router do czfree. Fajn.