Jsem ochoten se podilet na kusove profi vyrobe ronji.
Ne na kseft, ale ze zajmu. Samozrejme na tom nemuzu vyhladovet. Cim muzu prispet? Technicka dokumentace - komplet na zadani vyroby mechanickych dilu, desek plosnych spoju. Dale kontakty na dilny, ktere dily udelaji. Atd, predstavuji si moznost. Dodavat za cenu materialu, stavebnici, nebo nejaky peniz sestaveny komplet.
Jakub Ladman
ladmanj > Skvělé. Mohl bys prosím napsat více ? Mám informaci, že díly na dvě Ronji 10m stojí asi 3000, což je perfektní cena - na krátké vzdálenosti (propojení mezi domy) to vyjde cenově i výkonově daleko lépe nežli mikrovlny, a dovedu si představit, že nabídka podobného zařízení umožní propojení se mnoha zájemcům. Bylo by super, kdybys mohl zjistit více, co se týče například možnosti stavebnice či výroby kompletního zařízení. I kdyby stál jeden spoj třeba 5-6 tisíc, furt lepší než 20 za mikrovlnnej .
Bohuzel vyrobit to nemuzu, protoze jednak nemam vubec cas, a jednak to zabere hodne casu to vyrobit. Kdyby se mel zaplatit ten cas tak by to
vyslo fakt priserne draho - ani nechtejte vedet jak. Ronja je vhodna leda aby si ji clovek stavil sam. Ale snazil jsem se navod udelat aby to podle tech pokynu byl schopen postavit clovek se zakladnim technicko/elektronicko/mechanickym povedomim. Co se tyce ceny za material, tu odhaduju tak na 3000 korun na jednu linku (1500 za jednu Ronju).
na bod ktery je videt z obou mist. Daji se tak prekonat i nektere trasy
co nemaji primou viditelnost.
Chtěl bych se zeptat na nějaké podrobnosti ohledně Ronji, jaký nejdelší spoj se vám s ní podařil udělat ? Jaká je reálná propustnost v kbytes/sec ? A ještě, říkáš, že stavba je náročná na čas, co je zde nejobtížnější ? Výroba krytu a instalace optiky, nebo elektronika ? Na kolik hodin odhaduješ její stavbu ?
landmanj > Dobré zprávy. Na mě můžeš počítat tak se 4mi kusy Ronji, myslíš, že bys je byl schopný za nějakou tu kačku rovnou zkompletovat ? Každopádně určitě si vemu alespoň plošňáky, myslím že se určitě najdou i další zájemci. Procházel jsem katalogy, za 1500 se dá sehnat docela luxusní venkovní kryt na kameru i s vytápěním, to by možná nebylo špatné řešení krytu... Samozřejmě půjde postavit něco levnějšího.
clock > super, rychlost je fakt dobrá. Chtěl bych se zeptat ještě na tu vzdálenost, to je odvislé od použité optiky, nebo svítivosti vysílací diody ? Jakou optiku používáte ? Jsou nějaké zkušenosti s laserovými diodami ?
Slavo > nez se zeptám, tak hledám. Kdybys navštívil domovskou stránku Ronji (v prvním příspěvku od Clocka), zjistíš že se připojuje přes sí?ove rozhraní AUI, mají jej starší sí?ovky a huby...
DFox > to? otázka pro Clocka, ovšem ani on tak daleký spoj nedělal. Postav a zjistíš, každopádně s dobrou optikou nevidím problém v ještě delší vzdálenosti.
Mám kamaráda ve Vršovicích, máme přímou viditelnost, ale vzdálenost mezi námi je cca 3km. On nemá možnost jak se rozumně připojit k Internetu, já připojení mám. Uvažovali jsme o nějakém laserovém spojení. Dá se v našem případě uvažovat o zařízení Ronja?
Dá se Ronja "natuningovat" na 3km?