Zdravim, nacpal jsem do routra 4 * 4portovou kartu .... vse se zda bezi ok ... ale udivuje mne IRQ ta masina si priradila irq jak podle plotu proste 1irq zdili 4 porty (pokazde port z jineho adapteru) ... asi to neni nejlepsi ... ale :
a, vadi to necemu ?
b, jak to jde predelat ??
diky
- development
- freenet, education
Můžeš prosím naznačit, v čem to bylo naprd ? Nechci nějak oponovat, akorát chci být připravený na možné problémy. Převádíme na model s tagovanými vlany celou sí? a čtyřport karty dáváme na méně exponované uzly (zejména DLinky s Alta Sundance chipsetem. protože ty nám je líto vyhodit, čtyřport karty s DEC Tulip čipsetem vyhazujeme bez milosti). A momentálně se to jeví jako mnohem stabilnější řešení, odpadají samovolné resety karet na vytíženějších rozhraních apod.
je to asi switch od switche atd ... ja zkousel planet ... a uspech sehrat to s Mikrotikem byl 0 ! .... tak jsem nasadil 2 * 4port d-link ... jede cca rok a zadne restarty a podobne blbosti sem nezaznamenal ... tak nevim ... prislo me to lepsi reseni nez mit vse na jedne karte .... odejde jedna karta a cely bod je mimo ....
ale klidne me sem popis tve reseni ... rad neco takoveho zkusim s dobrym switchem ...
- development
- freenet, education
Switch, jak jsem psal vyse kde je i odkaz, doporucuji Linksys SRW224G4, je to pomerne dobre zarizeni za dobrou cenu. Pripojeny mam Gb port toho switche do routru pres Intelovskou gigabitovou sitovku. Na routru debian s balickem vlan, ktery veskere inicializace vlanu pak resi automaticky, staci pouze pridat napr. et0.1 do /etc/interfaces. Byl jsem prekvapen, jak vse probehlo hladce a bylo defakto trivialni.
Sdileni IRQ je v pohode do doby, nez ti tam potece poradnej provoz. Pokud na tom pojede jenom parta hw apecek, tak se nic nedeje. Odzkousene mam 13 x 10/100 intel v jednom boardu - navzajem propojene a softwarove probridgovane s 2,4P4 HT procesorem na i865 chipsetu zvladly prenaset tusim 13Mbps FD. Predpokladam, ze to dost limitoval sw bridge, ale nebyl cas konfigurovat hw, aby interfacy krmil jinej stroj.
Pro zajimavost jsem zkousel zapnout irq balancing - na HT je to bez prokazatelneho vliv. Mozna na true SMP masine by to bylo jine.
Cely experiment byl dusledkem problemu s jinym motherboardem, ktery odmital dlouhodobe pracovat s vic jak 3 eth a bylo jedno jestli 4x1 port, nebo viceporty, nebo jinou znacku. Aby to bylo stabilni, je potreba vybrat spravnej board a chipset. ultra stable je vyse zmineny i865, konkretne treba v boardu intel D865GBFLK - bohuzel uz se nevyrabi :( Ten problemovej byl o generaci vyssi intel s 915 chipsetem - mam potvrzeno i od jinad, ze dela problemy.
VLAN switch jako rozbocka je genialni a vykonne reseni. Pokud ma switch opravdu jen rozbocovat, je idealni nejaky velmi jednoduchy (samozrejme vyzkouseny) managovatelny switch - cim min toho umi, tim min toho muze pokazit ... a dokonce se daji sehnat i natvrdo nastavene modely bez managementu.
nevite nahodou nekdo o nejakem switchi co by umel zanorene tagovane VLANY (802.1q-in-q) 2) ? co je nad 10kKc mne nezajima ....
jo jinak ja osobne pouzivam obe dve varianty - tam kde jsou ronjitka se intelovskejm multiportum nevyhnu, obcas je dam nekam kde chybi jen jeden port a zbytek obstaraji VLAN switche.
Ja mam v routru 4port Dlink, 1x626 (hostap) 3x atheros PCI a vse to jede. Jen je problem tam narvat PCI grafiku, s AGP problem neni, ale to je asi veci boardu. Nektera irqcka jsou sdilena. Traffic tam docela tece. Nyni je tam Athlon64 3GHz, drive na PIII se obcas vyskytl interrupt storm - vetsinou na wifi kartach.
Docela by mne zajimalo to reseni se switchem a VLANy, nejak si to neumim predstavit jak to pracuje. Myslim, ze to je rozumnejsi reseni nez zapasit s kartama, prehazovat je ve slotech nez se to trochu vyladi.