To on RYSko rad machruje a prehani.
Takhle jednou jeden rakousky frajtr vyhrozoval ze ma tisice letadel a ze Prahu srovna se zemi a tohle a tomto. Svet mu uveril, ustoupil, frajtr se u nas dozbrojil a napakoval financemi a jak to dopadlo vsichni vime.
Znovu pripominam jestli mate nejake relevantni dotazy ohledne radaru, podklady a pripominky pro Ondreje Lisku, tak sem s tim pripadne na moje PM. Zitra vecer mu to posilam.
Zatim to vypada, ze ma kazdej hubu plnou kecu o blbostech a kdyz ma moznost neco udelat tak ruce dozadu.
No, problém je, že Bushova politika má blíže když ne k nacismu, tak rozhodně ke klasickému meziválečnému fašismu. A americká základna v téhle době znamená jednoznačné: "ano, jsme spojenci bushovy administrativy".
Já bych se orientoval spíše na EU a na NATO, než na současnou americkou zahraniční politiku - i tím bychom mohli přispět k tomu, aby se USA po dalších prezidentských volbách v roce 2008 vydaly trochu jiným směrem...
Putina v lásce nijak nemám, a žádný recept na krizi na středním východě také nemám - snad jen kromě orientace na alternativní energetické zdroje, což by dlouhodobě mohlo ledacos změnit.
Podle mě islámští fundamentalisté a teroristé nepředstavují typickou podobu islámu. Nebýt konfliktu Palestina vs. Israel, tak nejspíš ani nevnímáme islámské země v naší kultuře jako zvlášť agresivní.
Je mi jasné, že islám je ze západním liberalismem neslučitelný - na druhou stranu, podle mě je u nás povědomí o islámu malé - má i pozitivní rysy - například určitou decentralizovanost - neexistuje žádný hlavní "papež islámu" který by centralizovaně nařizoval věřícím co je dobré a co je špatné. Arabové v raném středověku představovali osvícené a mírumilovné obchodníky, kteří udržovali tradici evropské vzdělanosti - zatímco křesťanská evropa sklouzla zpět k barabrství... i když ono je to všechno relativní, ale bylo období, kdy Arabové byli civilizovaní a my zároveň lezli téměř po stromech.
Prostě odmítám primitivní antiislamismus - nezbývá mi než věřit na nějaká multikulturní řešení krizí, protože jedinou alternativou je příprava na válku. Je mi jasné, že muslimům by prospělo občas si zajít na pivo - ale otázka je, jestli by nám třeba neprospělo pětkrát za den projevovat pokoru nějakému abstraktnímu principu většímu než jsme my sami...