Třeba něco jako tohle...
Připojím se do Mikrotiku přes sériový kabel na Routerboardu nebo konzoli PC
Resetuji ho (nemusím)
Nastavím IP adresu
Stáhnu si přes web winbox na administraci
Podívám se na Lidickou 10.93.58.1 nebo Sedlčánky 10.93.59.1 jako vzor
Nakonfiguruji WIFI
Nakonfiguruji IP adresy
Nakonfiguruji shaping
Nakonfiguruji OSPF, počkám, až mi naběhnou routy
Nakonfiguruji DHCP
Nakonfiguruji HOTSPOT pro kontrolu přistupu uživatelů
Nakonfiguruji DNS forwarder (to je standardní součást každého routerového systému) a zadám do DNS jméno pro HOTSPOT
Nakonfiguruji synchronizaci času NTP
Nakonfiguruji IP accounting, abych si mohl statistiky prohlížet přes WEB
Zvětším logy
Nakonfiguruji grafické statistiky interfaců a zdrojů
Nastavím jméno
Změním heslo, pokud jsem ho nezměnil dříve
Udělám zálohu (také standardné součást všech routerových systémů), nakopíruju si jí na PC. Ze zálohy se dá systém obnovit.
Upgraduji Mikrotik, pokud existuje novější verze. To se nakopíruje nový firmware na router a rebootuje se.
prostě jednoduchej návod....
ale rozhodně nehledám komunitu,které se bojí něco na forum napsat....jste asi nějak zakomplexovaní nebo co....vždy když jsem někde na foru požádal o radu,tak nasal ten,kdo chtěl poradit a ne ten co se snaží nad někým výtáhnout,že je dobrej a umí to co druhej ne
1. S tou licencí jsme se špatně pochopili, je jasný, že když bych si kupovat RB133, tak bych si je koupil i s MK, jen mě zajímalo jestli někdo kupuje RB ve velkým(nainstalovat a zapomenout), další aktualizace jsou mu k ničemu, jestli by je někomu mohl přenechat....
2. Ten poslední manuál v pdf vypadá dobře,škoda, že je jen v ang...
Ahoj,
mam zajem na svoje AP nasadit RB133 doposud tam mam Ovisy 5460 a vsichni klienti maji taky ovislinky vse na 2,4, nejak se nemuzu dopatrat k tomu jak je to z AP na teto desce, proto bych se chtel zeptat jestli, kdyz dam tri karty miniPCI vytvorim AP o trech ruznych sitich, dale jak jste spokojeni s takto resenym AP kolik zvlada obslouzit klientu,neznam zatim nikoho kdo to takhle resi tak jsem vdecny za kazdou radu, popripade jestli je nejake lepsi resini 5460 prestavaji stihat