Představte si ethernetovou sí?. Na střeše linuxový router se spuštěným dhcp. Pak 16ti portový switch edimax. Na něj dva porty obsazené a jeden nepochybně funkční přes zásuvku a dhcp.
Třetím portem to jede do dalšího 8mi portového switche. Tam jsou další čtyři odbočky do jednotlivých bytů. Pouze jeden byt (můj) funguje. Bez dhcp, s natvrdo přidělenou ip adresou. Mezi switchem a sí?ovou kartou není zásuvka. U ostatních je a nechodí to. Ale diodka na switchi se rozsvítí u každého bytu.
HELP !!!
jenomže, mě to chodí, ale ostatním ne. a jsme na stejném switchi.
mohlo by to být zásuvkou ? ta je v bytě a pak je ještě hodně metrů k sí?ovce. já jedinej zásuvku nemám.
To může bejt v pohodě kabeláží. Já jsem tu krimpoval TP, udělal jsem to pečlivě, dorazil jsem ty kleště až na doraz a jeden drát tam podle testeru neměl kontakt. A ten kabel byl nejdražší Belden Cat5, 305 metrů za 3000Kč. Krimpování je metoda která z principu nemůže fungovat spolehlivě, takže je potřeba mít vždycky při ruce ten tester kabeláže a nejdřív vyloučit závady na kabeláži než se půjde zkoumat dál.
jen xpéčka zahlásej, že maj ethernet 100 Mbit/s a diodka na switchi se rozsvítí. a dokonce bliká, jako, že tam tečou data. a v xp tam pomalu přibejvaj byty. na sí?ovce taky svítí.
switch jsem asi 3x vypnul a zapnul.
nějaké návrhy ?
resetoval jsem ho vytažením kablíku napájení. různě prohazoval porty. výsledek je, že mě to chodí furt a ostatním vůbec.
kolem silových rozvodů to asi nevede, je to tažený v každém patře stejnou cestou. a ten, kterému to taky funguje je úplně nejdál od switche.
ještě mě napadá, že jsou dva ethernetový kablíky v jedné liště, ale to by snad vadit nemělo.
Precti si normu IEEE 802.3 a podivej se, jestli je ta kabelas polozena podle ty normy. Stahni si datasheet od toho kabelu od vyrobce a precti si ho a podivej se jestli ta kabelaz je natahana podle toho datasheetu. Mohlo by to byt taky necim z toho. TP je citlive na EM ruseni v blizkem poli, na male polomery ohybu a podobne. Zkuste taky vypnout autonegotiation, ona je to takova principialni blbost, ze bych se nedivil, kdyby to haprovalo.