2soooc - ber to tak, ze nemam moznost zkouset 10 ruznych AP - a proto hledam u kazdeho zapory. Je pravda ze treba muj domaci FSH8R switch od Ovislinku jede uz nekolik let bez problemu, ale co jsem eml pujceny WL-1120AP - tak se docela hral a zrovna snad ten kousek delal u kamarada problemy (proto jsem ho mel na testovani). To o 5460 jsem vygoogloval pri hledani problemu.
Proto bych rad kdyby nekdo mohl doporucit AP co snese x ruzncyh klientu a nema pritom tendenci k nutnosti ho kazdych 7-14 dnu vytahovat z elektriky apod. Staci kdyz to bude AP, nemusi mit routovani ani switch, ani DHCP, ani firewall - jen aby to chodilo s WAP/WAP2 TKIP/AES proti tomu radiusu
mam WA-2204A + AP-ROUTER FW a uptime 176dni a jede dal .. natuje to malou domaci sit na lan a wlan.. ten radius v nastaveni je, jak moc funguje nevim, ale predpokladam ze jo..
podobnou zkusenost mam s 5460 a appro fw - taky nesmrtelny.
akorat ve vsem musim mit alternativni fw, origo nemam rad - blbnou ..
Ten Dlink 2100AP není špatnej, ale bez chyby funguje fakt jako AP. Proti klientovi bych nic neměl, kdyby se to občas nevys..ralo. (ale jako klienta ho nejspíš nechceš)
WPA2-PSK používáme v síti běžně a funguje v pořádku. S radius jsem to nezkoušel, ale ta možnost nastavení tam je, takže myslím, že by to taky jelo. Pro hotspot by jsi tam možná i uvítal funkci virtualního AP (multi-SSID) Kde nastavuješ zabezpečení zvlášť, pro víc SSID. Používal jsem to, když jsem přesouval klienty z klasickýho WPA na WPA2-PSK, tak abych je nemusel obcházet.
Pokud bys chtěl, tak mi napiš PM a já ti pošlu screen webovýho rozhraní toho zařízení.
V síti jich teď mám přes 60 z toho jsou už jenb 3 AP, zbytek jsou klienti. S AP nebyl nikdy problém. Jen teď všechny nahrazujem RB532 s Mikrotikem.
Jinak nevim jestli je to samozřejmostí u ostatních HW AP, lze minitorovat přes SNMP a nastavovat přes SNMP utilitu a nebo taky přes putti (tenet nebo SSH)
Jo, a chip to má Atheros, klidně ti pošlu fotku vnitřku.
A myslím, že pokud bys pak zjistil, že ti to nevyhovuje, tak při objednání na internetu se dá do 14ti dnů vrátit bez udání důvodu
2 LHosek - ok, diky za info. Ono ja jsem totiz trosku zklamany z toho tp-linku. Na wep, wpa/wpa2 psk to jede dobre. Doma mam ten stejny av konfiguraci proti freeradius s EAP-TLS a jede to taky ok. Jen to posila stale stejnou NAS-IP-Address. Nevim, ze bych neco na AP nastavil spatne - ale chova se to stejne na obou kusech.
Na Dlink 2100 jsem dostal pozitivni referenci a proto jsem si ho zaradil do preferovanych zarizeni. Fyzicky jsem ho v ruce nemel. Stejne tak jako ty dalsi zminovane - proto se ptam zkusenejsich. Docela rad bych takove zarizeni vyzkousel v provozu, ale kupovat a pak to tlacit zpet kvuli 14dni-pri-nakupu-pres-inet mi neprijde moc dobry. Bylo by super, kdyby to zarizeni slo oficialne zapujcit. Vim, ze to delalo I4 - ale ty dlink stejne nemaji...
2LHosek - jj, Praha. Koukam na na ten Routerboard + Atheros miniPCI + krabicka. Prosel jsem si i nejake weby - ale zatim nemam ucelenou predstavuj jak se to ovlada - jak se s tim pracuje.
Vsechny zarizeni by byly jen v modu AP - pripadne uvazujeme o nejakych formach wifi roamingu.
asi se to vseobecne vi, ale ja v to mam zatim trosku zmatek - kdyz chci vytvorit AP na mikrotiku - tak potrebuji level4 ? Tzn. ze na RB133c (ktery je casto s level3) neudelam AP ? a minimalni deska pro AP je RB133 (o nekolik set drazsi)?