Zdravim,
chtel bych se zeptat zkusnejsich nez jsem ja:
Planuji si poridit RB333 s MTK level 4 a chtel bych na tom postavit router. Jsem mikrotik - lama a tak bych potreboval ujistit ze na linku 5Mbps by me mel RB333 vykonove stacit. Chtel bych na nem provzovat QoS a FUP. Cca 25 uzivatelu.
Dekuji za jakykoli nazor
K.
Jak to resite vy? Mate na procesoru nejaky chladic?
Diky za odpovedi
K.
zdravim, mam ho nasazeny venku v krabici IP 65 a naprosto ok zadny problem, mimo jine mam venku takto nasazenou i RB600 kterej se mi zdal ze to pi jako prase a taky zatim zadny problem tak uvidime v lete v paracich :/
Nechce se mi zakladat novy tema, takze to postnu sem.
Mel nekdo zkusenosti s RB192? Popripade ma nekdo zkusenosti s RB493? Jak tam funguje ten switch?
Potreboval bych tenhle kousek nasadit na jedno LANku pripojenou po wifi.
Cekam, jesli nevyjde jeste verze AH jako skoro u vsech RB rady 400. Nema o tom nekdo nejaky info? Treba nekdo z prodejcu?
U RB192 je prvních tušim 5 portů vedených ze switche procesoru a zbytek z přídavnýho chipu switche. Dá se nastavit hardwarový přemostění portů mezi sebou aby to fungovalo jako normální switch. Pak to nebrzdí procesor a dá se využít plná rychlost switche ale nedá se to řídit mikrotikem a nejsou vidět žádný toky na portech když komunikujou mezi sebou takhle spojený ale to je naprosto jasný. Mezi porty procesoru a chipu switche se to udělat nedá což je jasný. Jedině když se udělá mezi master porty bridge.
U RB493 je všech 9 portů z přídavnýho chipu switche takže se dá přemostit jakejkoliv port mezi jakymkoliv portem bez využití CPU, jinak vše ostatní je stejný.
Taky by mohly už udělat verzi s rychlejšim CPU.
Teď mě tak napadá, jestli je ten přídavnej chip switche připojenej k procesoru pomocí nějaký MII linky, Teoreticky z toho nedostaneš víc jak 100Mbit FD když data pujdou přez CPU ale je to jenom teorie jelikož nevim jakou zběrnicí to je spojený a jak rychlou.
Kdyby jsi něco potřeboval. Mám tu jedno RB493 takže můžu cokoliv vyzkoušet.
Ja bych to prave potreboval pouzit jako wifinu + switch v jednom, takze komunikace po jednotlivejch portech mi je v celku ukradena a pro me lepsi, jestli komunikace mezi jednotlivymi ucastniky LAN nepujde pres CPU. Jen moc dobre nechapu, jestli je mozny monitorovani traffiku na jednotlive porty switche, kdyz data pujdou z wifi do switche. (je to jen detail, kterej neni dulezitej)
A jestli bych mohl mit jeste jeden dotaz, tak jak je to rychlostne.
Cela moje vec se ma tak, ze mame LAN kde vyuziju prave vsech 9 eht portu a pres wifi budu mit 2 spoje do zbytku site. Lepsi by bylo kdyby to utahlo vice traffiku z obou spoju ac jeden bude jako zaloha a propoj do jiny casti site, takze dat tam potece nula nula nic.. Clovek nikdy nevi..