Zajímá mě kolik se dá reálně vytáhnout se dvěmi směrovými 24dB anténami mezi Brnem/Modřicemi a Vranovicemi cca 12-18km.Myslíte že už je to na přímou viditelnost moc?Bral bych i 128kB/s :-) .Rušení moc nepředpokládám,protože co vím tak 2,4GHz na trase není (ale časem asi bude).
20.12.2002 v 21:32
Alex
Formerly known as Frogale zastupce cloudu 10.38
Frogale omlouvám se, že odpovídám takto, ale prosím tě přečti si podrobně můj první příspěvek a pak se znovu zeptej. Lépe řečeno, když pochopíš co tam píšu, tak se asi už nebudeš mít na co ptát. Odpověď je tam.
Zjednodušeně. Tvoje otázka zní asi podobně jako by ses ptal jaký je dosvit reflektoru (třeba od baterky nebo od auta), tedy jako by ses ptal: "Na jakou vzdálenost uvidím nebo zaznamenám světlo z toho refklektoru?". To je přece dáno, mimo jiné, výkonem světelného zdroje (jak silnou žárovku či co v něm použiješ), útlumem světla po cestě (je li mlha nebo jsou v cestě stromy atd.) a citlivostí přijímače světla (tvého oka nebo filmu nebo já nevím čeho) atd. Chápeš o čem mluvím?
12.01.2003 v 14:09
Alex
Prave proto uvadim cenovou hranici 3000,- kc. Cim je vysilac vykonejsi tim bude urcite i drazsi. Nerozumim skoro vubec mikrovlne technice. Jsem amater, ktery se uz tyden snazi dostat mezi profiky (alespon z casti) a zjistit, jestli je mozny se napojit.
Jde mi jen o to, jestli je mozne (v relativne nizke cenove hladine) vytvorit mikrovlnny spoj z Jizniho mesta do Hrncir na primou viditelnost (cca 4km). AP na Jiznim meste bude snad brzo a nebude smerove, bojim se, ze to dosahne na mnohem kratsi vzdalenost nez smerova antena.
Nikde jsem zatim nenasel primou odpoved, od kolika do kolika km je mikrovlnu mozne pouzit.
Kdyz uz jsem u toho psani, muze vedeni vysokeho napeti rusit mikrovlnou vlnu?
Dik
Dík za odpověď.Bohužel mám na trase překážky,tak leda retranslace a pak to vychází na 7-11km na trasu.Praha asi je už dost zašuměná,tohle je na vesnici tak to snad pomůže.Ale jak říkám pokud neudělám retranslaci tak jedině vidím až do Brna na Vinohrady(vysoké sídliště na kopci) a to je tak bajvočko 27 km:-(,ale jestli se naseru a někoho tam splaším tak to snad i risknu na zkoušku :-)) .
4 km není nijak moc velká vzdálenost na přímou viditelnost téměř pro jakoukoliv "normální" kartu. Rekord který znám mají v San Diegu: 115 km. Rychlost přenosu je sice ve stovkách kbs ale i tak, že?
V každém případě je pro přesnou odpověď nutné znát vysílací výkon a citlivost toho kterého zařízení. Jinak je to jen kvalifikovaný odhad. Se vším tím o čem se na těchto stránkách mluví bys na 4 km neměl mít problém. Dvě karty XI-626 (výst výkon 15 dBm, citlivost -85, resp. -92 dB) to se správnými anténami a dobrým koaxem lehce zvládnou.
Pokud to chceš vědět přesně, udej výst výkon a citlivost toho co chceš koupit a já ti to spočítám podle toho co jsem napsal ve svém prvním vstupu. Je ale třeba aby ta zařízení měla možnost připojit externí anténu!
12.01.2003 v 20:08
Alex
Ctirade a jaké máte na obou stranách antény a jak dlouhý a jaký typ koaxu používáte (tzn. chci vědět s jakým útlumem na 2,4 Ghz)? A jaký výstupní výkona a citlivost mají použité karty či co tam máte?