Ohledne DNS, bych nebyl tak prisny, ja si dal treba dokupy vnitrni DNS az minuly mesic :(.
Je problem, ze chybi dostatek informaci. Pokud by mi vysel cas, zkusim nahodit nejaky tupy HOWTO do WiKi. Tedy pokud po nekom neco chceme, musime to mit zdokumentovane a musime zajemcum poskytnout informaci, jak se k zadanemu vysledku dobrat.
Tedy bych ke kazdemu bodu dal odkaz na RFC (RFC-CZF) a nejake HOWTO jak toho docilit
Nejmensi pridel, ktery se pro "cloud" dnes dela je /20 - tedy neni mozne hlasovaci pravo svazovat s /16 natvrdo. Duvod, proc /20 je prosty - /16 je pro radu cloudu zbytecne velky balik adres a adres neni nekonecne mnozstvi - a je treba s nimi nalezite hospodarit. Toto je treba vzit v potaz pri tvorbe pravidel - ostatne uz dnes tam par takovych cloudu zaregistrovano je.
Okruh hlasujicich bych osobne nejak rizene rozsiril. System 1 cloud = 1 hlas pro 2.mezicloudove hlasovani se zvolil proto, ze cloud je jasne popsanou entitou a bylo treba v dany cas co nejdrive hlasovat a ne v dlouhych diskuzich resit, kdo smi hlasovat. Nicmene i z diskuze v dany cas bylo zrejme, ze system vazany na cloud neni uplne nejstastnejsi a nevystihuje dnesni usporadani na rade mist. A nezaviral bych pred tim oci s tim, ze to je "jejich" problem.
Uvnitr cloudu je casto vice subjektu, a jedine co je skutecne spojuje je spolecny routing (spolecna OSPF a jednotna propagace navenek pomoci BGP), jinak se ve vsem lisi - casto i ve zpusobu usporadani, urcite v nazorech. Nechtel bych tyto nazory do budoucna potlacovat a nutit cloud v "politickych" otazkach k hledani nejakeho konsensu uvnitr, ono to neni jednoduche - lide, kteri maji svuj "cely" cloud nevim, zda toto pochopi.
Myslim si, ze je ted ten spravny cas se zabyvat realnym usporadanim CZFree v dnesni dobe a nelpet na cloudech a autonomnich systemech, tedy technikaliich - ktere casto vznikly tak, ze par lidi si historicky sedlo nad mapu a udelalo tam par car. Realita je proste dnes jina, v rade "nakreslenych" cloudu funguje vice samostatnych subjektu a je potreba toto brat v potaz. V zasade pritom neni technicky duvod, proc vydelovat nejaky dalsi "cloud" - v praxi by to opet vedlo ke zbytecnemu plytvani adresami, kdy by kazdy maly subjekt utvarel cloud jen proto, aby mohl hlasovat.
Casu na utvareni pravidel je ted vice nez dost.
Muj navrh je prosty :
- automaticky se uzna cloud v dnesni podobe (tj. subjekt majici prideleny autonomni system a routovany prefix registrovany v ripe.czf (/20 - /17), ktery je ze zbytku CZF dostupny - pravomoc registrovat takovy cloud ma kterykoliv radni; podminky vicemene padly
- mensi subjekty, ktere spolecne sdili jeden cloud se maji moznost prihlasit a rada bude jejich zadosti registrovat (bude podchycene jmeno subjektu, uzivany rozsah adres, jejich dostupnost); o jejich uznani jako entity opravnene hlasovat v dalsich vecech rozhodne nejblizsi dalsi hlasovani mezicloudu
Mysli, ze registrovat na hlasovani kazdej subjekt je zbytecnost. Kazdopadne uzna jen velky cloudy je taky blbost. Nemyslim si vsak, ze by se na mezicloudech melo resit neco , co by bylo tak ozehave, ze by to treba proslo nebo neproslo o jeden hlas. Myslim si, ze by se v prve rade meli resit veci, ktery jsou vicemene zavedeny a jasny, ale nejsou nikde psany. Myslim si, ze by se ve vecech mel spis hledat vseobecny souhlas nez vseobecny nesouhlas. Pak si myslim, ze pokud se cloudy byli schopny mezi sebou propijit, sjednotit routovani, cislovani, proc by se nemohli dohodnout na jistejch otazkach? Ja bych byl stale registraci po cloudech s tim, ze se muzou zmirnit podminky pro to co je a co nejni cloud.
Ostrava ma v soucasnosti 4x /16 ..
Nemyslim ale, ze prideleny rozsah vypovida o tom, kolik je treba pripojenych uzivatelu. Asi bychom v Ostrave meli vyteznost z jedne /16 odpovidajici treba Kladnu, zatimco v nekterych cloudech treba v Praze ta situace bude asi jina, a stejne maji prideleno /16 ...
Imho pokud by se to melo delat spravedlive, tak by se muselo delat scitani lidu a podobne nesmysly, na ktere nikdo nema cas ani naladu ..
Proc proste nedat 1 hlas kazde organizacni jednotce (komunite, OS, sro, as, atp..), ktera pouziva czf rozsahy, je pingnutelna atp .. a ma zajem se podilet na czf
Vim, ze takhle bude mit 1 vesnice stejny hlas jako Kladno, ale vidite v tom nejaky extra velky problem?
Imho cim vic lidi bude hlasovat a podilet se na rozhodovani tim lepe pro nas vsechny ..