Zdar
Na síti máme IP z rozsahu 10.x.x.x. Užvatel dostal jednu IP z tohoto rozsahu. Doma má PC a NTB. PC je připojeno kabelem, NTB je připojen na WiFi. Potřebuji udělat, aby kabel od poskytovatele byl zapojen do AP Ovislink 5460, samotný HWAP pak pošle kabelem internet do PC a WiFi signálem do NTB.
Jde to udělat nějak, aby se nepřidělovala další IP z rozsahu 10.x.x.x, nebo to tohle AP nezvlánde?
Nejde o přidělení další IP, ale neí to jeden případ, kde bych to použil, tak by mě to zajímalo. Dík
cely to popisujes dost zmatene..
jestli tomu dobre rozumim, mas jednu ip adresu od providera, internet privedenej kabelem a chces pouzit ovislink tak aby na tom mohl byt jeden komp pripojenej kabelem a druhej komp wifinou bez nutnosti vyzadovat od poskytovatele dalsi ip adresu, tedy udelat nat mezi eth1 vs. eth2 a wifi
Toto jen s ovislinkem 5460 neudelas. rezim wisp umi pouze to, ze mas ip od poskytovatele nastavenou na wifi rozhrani a natuje to do obou eth portu, tzn mas ovis5460 jako klient s ip 10.x.x.x a pocitace pripojene kabelem mas v rozsahu 192.168.x.x "schovane" za tou jednou ip od providera.
Mas prakticky 2 moznosti:
Appro54G: firmware do ovislinku 5460, ktery umi udelat nat mezi libovolnymi rozhranimi, tj i tvuj pozadavek eth1 vs eth2 a wifi. Prodava se to ve forme hw modulu za cca 1000 Kc..par jich na siti mame a stabilita me nijak moc neoslnila
wifi router: stoji priblizne 1500 Kc a ma zpravidla 1 wan port a vetsinou 4 lan porty+wifi lan rozhrani..myslim ze je to nejrozumnejsi reseni..pokud nechces vyhodit toho ovislinka, muzes koupit router bez wifi o par stovek levneji a ovislinka povesit na jeden z jeho lanportu jako AP
no u sebe doma to mám uděláno druhým způsobem (Linksys 54GS), tohle jsem řešil pro kolegu na síti, který má právě toho ovislinka a předtím to řešil tak, že měl router (edimax), z routeru šel kabel do PC a do Ovislinku. Ten se nějak spálil, záručák nenašel, tak jsem zjišťoval zda to jde udělat samotným ovislinkem.
Takže když nejde, buď si koupí další router edimax, nebo poprosíme o další IP. Dík