Zdar, resim zasitovani bytovky (20 bytu). Mame rozvedeny koax SAT/STA (snad cela bytovka jedna velka hvezda - rikal elektrikar).
Husi krky vypadaji dobre, a ted co natahnout - s/f tp (5e? 6?) nebo optiku? Max dylka bude do 70-80 metru odhaduju (centralni bod je "uprostred" baraku), teoreticky jeden velkej switch a hotovo, spis mi ale jde o snadnost rozvedeni+neruseni televize+investici do budoucna, cena samozrejme taky rozhoduje ;-) Diky!
Dival jsem se i na ruzny bazmeky ethernet pres koax, ale je s nima malo zkusenosti(?) a ceny zarizeni jsou dost mimo kdyz ma clovek moznost si natahnout kabel...
Pokud tě netrápí finance, vyber si nejlepší řeření.
Do husích krků v domě optiku.
.
Nejlevnější řešení je klasika UTP 100 Mbps Cat. 5E.
Toho bych se vůbec nebál.
Už jsem dělal několik paneláků s vnitřím rozvodem
UTP 5E 100Mbps - naprosto bezproblémový provoz.
Je to levné, rychlé, snadné.
.
Pokud chceš tu síť hodláš více zatěžovat, tak UTP Cat. 6
a máš 1Gbps síť. To je myslím pro 20 domácností skoro
zbytečný. 100Mbps síť určitě bude stačit.
.
OK1CQC
no kdyz uz se tu resi takoveto tema, prihreju si polivcicku
poradte , jak nejlepe protahnout kabely pres radove domy, jestli nejak venkem nebo poprosit vsechny sousedy a tahat pudama(ktere jsou neobyvatelne, tedy jim to prekazet nebude), ci mate nejake lepsi napady?
to Somik - neni tam ve sklepe spolecna chodba ?? Tady to dost casto resime tak, ze je treba 5ti vchodovy barak ... ale chodba v sklepe vede od prvniho do posledniho vchodu ... vetsinou tam uz je kupa rozvodu v chranickach ... tak jen pridame chranicku svou.
- development
- freenet, education
Jen par poznamek k ruseni STA :
- pokud je pouzit kvalitni koax. kabel (Belden, Nordix, Cavel, Draka), nemel by byt s rusenim problem
- pokud je pouzit prevod do VHF pasma, byl bych opatrny, kombinace VHF pasmo (kanaly 1,2,6,7,8,9) a nekvalitni koax - ruzne RG6U dokaze neprijemne potrapit s rusenim od UTP kabelu
- pokud je kvalitni koax a neni zadny program ve VHF, je temer jiste ze problem nebude