Našiel som náhodou toto fórum a vyzerá že mi poradíte.
Potreboval by som pomôcť z návrhom WI-FI siete.
Mám firmu a na nej fičí net už cez WI-FI od miestneho provajdera. Keďže na firme nemôžem byť non-stop a v podstate ani nechcem tak sa z času na čas potrebujem dostať k firemný dátam a k netu aj z domu.
Celý spoj chcem na 5GHz lebo 2,4GHz je dosť moc zarušená proste každý tretí barák má net cez WI-FI.
Potreboval by som poradiť zariadenia (AP, client, antény...)
Najvzdialenejší spoj je cca 400m s priamou viditeľnosťou.
Popis:
Na firme AP Compex Board WP54AG + AG miniPCI card pripojené priamo do fyzickej siete za serverom, anténa všesmerová PACWIR OD58-12, 12dBi,
Ako clientské zariadenia tiež Compex Board WP54AG + AG miniPCI card a anténa PACWIR parabol.echo backfire anténa ES58-17, 5,8GHz,17dBi
Celkovu sa k AP budú pripájať 3x client.
Zariadenie by malo zvládať Routing pre ethernet clientov.
Touto cestou Vás chcem poprosiť o posúdenie reálnej funkčnosti s týmito zariadeniami, prípadne praktické skúsenosti. Od siete potrebujem seriózne zabezpečenie aby sa mi tam len tak nejaký Štefko nenabúral, kodovanie .....
Myslim ze to bude fungovat jen nevim co si predstavit pod "Zariadenie by malo zvládať Routing pre ethernet clientov"
Pokud to AP pripojite do Vasi stavajici site tak se klienti budou chovat jako by byli ve Vasi siti.. tzn pokud tam mate nejaky router s NATem a DHCP serverem dostanou IP z Vaseho DHCP serveru a budou se chovat jako kdyby byli pripojeni kabelem.
Jinak signal pro 400m, 12dB a 17dB antenu, ztraty 2x3dB na kabelech a konektorech a vykonu 12dBm vychazi -64dBm takze by nemel byt nikde problem.
Jinak nechapu rekace ostatnich, pokud nechcete poradit tak tu aspon nepiste kraviny...
Takže najskorej pre ziskuchtivých keby som mal prachy nazvyš tak nepíšem na fórum a netrápim sa s tým sám, proste si do dám urobiť. Ale nemá nazvyš prachy.
Ostatným serióznym dik za odpoveď.
Čo ma najviac trápi sú zariadenia. Nemám s tým žiadne skúsenosti preto neviem aké je dobreeee. Ako je na tom ten Compex? Alebo čo by ste mi odporučili?
Compex je dobre zarizeni a pro laika se i jednoduse nastavuje.
My osobne pouzivame routerboardy, vyhoda je ze tam jde nastavit spousta veci ale je to o hodne slozitejsi.
Takze doporucuju, co se tyka anten tak s Pacific Wireless mame velmi dobre zkusenosti take mohu doporucit.
Mozna by stalo za zvazeni jestli potrebujete vsesmer, mozna by stacil sektor. Byl by vetsi zisk a nizsi ruseni.
K te vsesmerce by se mozna jeste hodila bleskojistka, aby Vam pri bource neodesel Compex statickou elektrinou...
Myslím že klienti 2 a 4 by byli na jednu sektorovku a pro ten poslední spoj druhou anténu. je pravda že to bude stát o cca 1500 kč víc ale nezaděláš si s tím na budoucí problémy jak tvoje tak ostatních co budou chtít mít wifi kolem tebe..