Snizovani cen u vyrobku, ktere se daji vyrabet automatizovane je normalni trend, uspory z rozsahu a amortizace vyvoje umozni cenu snizit. Zvysovani cen je dano vetsinou zvysenim cen vstupu - surovin, energie, nebo polotovaru. My amortizujeme milionovy dluh ktery nam vyrobil deu, az se zamortizuje tak se o prislusnou castku muze cena crusaderu snizit.
Cena samotne vyroby se bude spise snizovat se zvysujicimi se seriemi a uspory z nakupu soucastek take. Jestli se ovsem zmeni kurzy penez nevyhodne tak muze cena jit i nahoru. Zatim vsak dolar klesa, euro stoupa a koruna jeste vic, takze to hraje v nas prospech, nebot materialove naklady soucastek jsou vetsina z nakladu.
Nez teda dojde k celosvetove krizi diky spatnemu rizeni urcitych men...
WDM gbit uz mne taky napadlo, hral jsem si se 100Mbit WDM a docela to slo, ale problem je ve velikosti zdroje-prumer sm vlakna vs nepresnost optiky a uchyceni, takze jsem to radsi pustil k vode a kupujeme hotova reseni :-)
Pokud nekdo smysluplny ma zajem o tyhle druhy experimentu, tak zdarma nebo za minimalni castku, podle referenci, dodam SFP jednovlaknovy moduly.
Utlum mlhy se da zmerit, pripadne zkalibrovat fso stupnici rssi na dB. FSO je vlastne takovy merak utlumu...
Jinak nasel jsem ze hranice viditelnosti (jsou videt jen obrysy napr. budov v mlze) je 2%, coz odpovida 17dB. Takze kdyz clovek vidi na 100m jen obrysy budovy, tak je utlum 17dB/100m.